Доступність посилання

ТОП новини

Чи розшукуватиме Інтерпол бізнесмена Браудера, який вимагає справедливості у «справі Магнітського»?


Вільям Браудер
Вільям Браудер

Міжнародна організація кримінальної поліції (Інтерпол) планує наприкінці тижня ще раз розглянути прохання російської влади про затримання і видачу Росії бізнесмена Вільяма Браудера. Про це повідомив Радіо Свобода сам бізнесмен, який перебуває в Лондоні. Про наміри Інтерполу його поінформували представники цієї організації, яка збереться на свою сесію 20-21 листопада в Ліоні. В самому Інтерполі цю інформацію не коментують. Вільям Браудер – колишній глава фонду Hermitage Capital, чий юрист Сергій Магнітський загинув у російській тюрмі, де йому не надали медичної допомоги. Суд над покійним Магнітським триває в Росії і досі.

Інтерпол вже двічі відмовляв у запиті Росії відносно Вільяма Браудера, вважаючи справу виключно політичною. Проте в червні російська прокуратура заявила, що Інтерпол має намір переглянути запит Росії. Як говорить сам Браудер, його дивує, що Інтерпол взявся за розгляд цієї справи.

Неймовірно, що в Росії вистачає нахабства вимагати моєї видачі у зв’язку з цією справою. І, мабуть, ще неймовірніше є те, що Інтерпол взагалі цю справу збирається розглядати
Вільяма Браудера

«Підставою для цього позову є посмертний суд над Сергієм Магнітським, що є, мабуть, найскандальнішою подією в історії юриспруденції. Неймовірно, що в Росії вистачає нахабства вимагати моєї видачі у зв’язку з цією справою. І, мабуть, ще неймовірніше є те, що Інтерпол взагалі цю справу збирається розглядати», – говорить Браудер в розмові з Радіо Свобода.

У липні минулого року Сергій Магнітський, юрист, якого найняв інвестиційний фонд Hermitage Capital для розслідування оборудок з податками фонду до бюджету, був посмертно визнаний винним у справі про несплату податків. Адвокати, колеги і сім’я покійного наполягають, що кримінальне переслідування було незаконним. Вони заявляють, що Магнітський опинився у в’язниці після того, як розкрив схему великих розкрадань з російського бюджету. Сума грошей, які зникли з бюджету, складала 230 мільйонів доларів.

«Список Магнітського»

Сергій Магнітський
Сергій Магнітський

Магнітський помер у московському слідчому ізоляторі «Матроська тиша» 16 листопада 2009 року. Офіційна причина смерті: серцево-судинна недостатність. Родина наполягає на тому, що Магнітського цілеспрямовано довели до смерті умовами утримання і відмовою в медичній допомозі.

Смерть Магнітського викликала значний резонанс в суспільстві та мала серйозні політичні наслідки. Так, уряд США затвердив список російських чиновників, так званий «Список Магнітського», в якому перераховані 60 високопосадовців Росії, що мали безпосереднє відношення до справи та загибелі Магнітського, пізніше подібну резолюцію прийняв Європарламент та окремі країни.

Браудер очолив кампанію по введенню санкцій щодо російських чиновників, які довели до загибелі його партнера по бізнесу Сергія Магнітського. Бізнесмен, якого російський суд так само, як і покійного Магнітського, звинувачує в ухиленні від податків, вважає, що Росія вдається до політичного тиску, враховуючи, як він висловився, особистий інтерес президента Росії Володимира Путіна в його арешті і доправленні до Росії.

Виступаючи з нагоди п’ятої річниці від дня смерті Магнітського, голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Ізабель Сантос ще раз закликала до припинення безкарності щодо людей, які «вбили цього справжнього патріота», а також щодо людей, які продовжують порушувати права людини, підтримують корупцію, яка призвела до смерті цієї людини та інших, чия смерть є «неприйнятною».

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG