Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії сфабрикували ролик буцімто обстрілу Донецька українськими силовиками


ЗМІ Росії знову показують відео стрільби українських військових у «власному» контексті. А на сайті американського видання Business Insider з’явилась стаття під заголовком: «Сім днів я дивився лише російські новини і читав «Правду» ось що я дізнався».

Російські ЗМІ, зокрема, телеканали «Звезда» та «НТВ» поширили інформацію, буцімто українські силовики, перебуваючи в неадекватному стані, у ніч на 18 листопада обстріляли 2 райони у Донецьку. За інформацією цих каналів, самі ж артилеристи виклали це відео у вільний доступ, а потім додають, що буцімто командири виправдовують бійців, які так вчинили.

«На цьому тлі з’явився новий доказ порушення перемир’я з боку київських силовиків, причому вони самі зняли обстріл Донецька на відео, це відео є в нашому розпорядженні. Таким чином жителі Донецька опинилися серед «двох вогнів», адже тепер почала діяти й «економічна блокада», оголошена Порошенком», – мовиться у повідомленні.

Цей відеозапис не може свідчити про обстріл Донецька в ніч на 18 листопада, адже першоджерело, де взятий даний ролик, вказує: дата публікації 16 листопада. Окрім того, виклали його у мережу не українські артилеристи, як заявляють російські ЗМІ, а український журналіст Роман Бочкала на своїй сторінці у Facebook. Уже потім відео з’явилось і в YouTube.

Телеканал «НТВ» додав до основного ролика, в якому за кадром ми чуємо: «по сепаратистах» – ще 2 різних відеошматки. Перший шматок відео демонструє боєприпаси, які падають на місто, – він домонтований. А ось і те де, він був узятий, це відео зняте сепаратистами. А при начитці «бійці, що виклали відео, були в неадекватному стані, але хіба це виправдання?» домонтовано кадри з українськими військовими, але на відео немає жодного з доказів того, про що розповідає журналіст.

У цьому ж сюжеті повідомляють, що так звані «ополченці» змушені відкривати вогонь у відповідь, проте весь час зберігають перемир’я і першими не атакують ніколи. А от як про події 16 листопада пише Роман Бочкала. За словами одного з мешканців, починаючи з 16 листопада, сепаратисти почали обстрілювати другу лінію оборони Северодонецька. І лише тоді українська сторона відкрила вогонь у відповідь. Місцевий мешканець також вказує на тактику сепаратистів: постріляти і поїхати, а відповідь отримують мирні мешканці. Підтвердженнями такої тактики раніше був сюжет російського «1-го каналу», коли журналісти відзняли, як так званий «ополченець» стріляє просто з житлового будинку.

7 днів із новинами російських каналів

Американське видання Business Insider опублікувало матеріал, автор якого дивився 7 днів поспіль тільки російські канали і вирішив поділитися враженнями та основними знаннями після такого досвіду.

З семи пунктів, які виділяє автор статті, він «дізнався», зокрема, що Україна – це корумпована країна, якою керують русофоби і неонацисти, що російських військ в Україні немає і не було і що США дестабілізують Україну, вклавши у цей проект вже п’ять мільярдів доларів.

Також він написав, що після 7 днів перегляду російських новин у нього не з’явилось бажання читати, наприклад, західну пресу, адже російські ЗМІ запевнили його, що там брешуть.

18.11.2014
ЗМІ Росії поширили дезінформацію про мітинг у Польщі

«Співчуваю вам, росіяни, що ваша земля така маленька, що ви були змушені забрати землі чеченців та грузинів, українців та кримських татар» далі
17.11.2014
Фотофейк ЗМІ Росії щодо «Боїнга». Обурення і гумор

«На українську аудиторію вигадки росіян вже майже не діють, тому вони почали активно «обробляти» іноземну аудиторію» – Польовий далі
14.11.2014
«Убивство» на Донбасі британки Льютуейт – вдалий фейк ЗМІ Росії?

«Ще трохи і росіяни договоряться до того, що у складі «Айдару» воює Усама бін Ладен» – Мельничук далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG