Доступність посилання

ТОП новини

На Донбас вирушив чеченець Осмаєв, якого звинувачували в замаху на Путіна


Президент Росії Володимир Путін. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін. Архівне фото

Марія Тимощук

Суд в Одесі виніс вирок у справі Адама Осмаєва, якого звинувачували в організації замаху на Путіна майже три роки тому. У вівторок Осмаєва звільнили з-під варти прямо у залі суду, обмежившись вироком, що дорівнює відбутому в ув’язенні в СІЗО часу. Його визнали винним за трьома статтями Кримінального кодексу України, виключивши звинувачення в терористичній діяльності та організації замаху на Володимира Путіна.

Для Адама Осмаєва все почалося взимку 2012 року. У лютому він був затриманий у підозрі про скоєння вибуху в квартирі у центрі міста Одеси. Слідчі органи також підозрювали його та його спільника в підготовці замаху на Путіна. Вироку суду довелося чекати майже три роки. Іншого фігуранта у цій справі – Іллю Пьянзіна, який також перебував у квартирі на момент вибуху, в Росії засудили до 10 років ув’язнення. Українське ж правосуддя у жовтні цього року відмовилося від обвинувачення в частині скоєння замаху на державного діяча. На думку юриста Андрія Павлишина, в цьому проявляється різниця систем правосуддя в Росії та в Україні

«Виходить, що український суд не вбачає вини і відкинув факт замаху, натомість російське правосуддя засудило за аналогічний злочин на 10 років. По одному й тому ж факту, при одних і тих же обставинах. Це свідчить про різні системи правосуддя, наявність адміністративного суду на рішення суду в одній із систем», – коментує юрист для Радіо Свобода.

Натомість рішення, ухвалене напередодні суддями в Одесі, Андрій Павлишин вважає лояльним.

«Можливо, враховуючи політичну ситуацію, суд не застосував максимальний строк, – каже він. – Його могли відправити в колонію ще на два місяці. За умови, коли суд вважає, що всі три факти доведені, нелогічно зменшувати максимальний строк покарання. Тобто, суд проявив лояльність. Те, що його відпустили в залі судового засідання, було проявом лояльності з боку суду».

На рішення суду вплинула ситуація в країні

Значний вплив на перебіг справи мала й увага з боку громадськості щодо перебігу судового розгляду. Одеська правозахисниця і журналіст Віра Запорожець у розмові з Радіо Свобода відзначає роль громадянських протестів, діяльність дружини Аміни Окуєвої та – загалом – зміни політичної ситуації в країні у пришвидшенні всього процесу.

«Були засідання, на які приходили 1 або 2 журналісти. Все відбувалося в’яло. Доки не змінилася ситуація, доки Аміна не почала активно їздити до АТО. Після цього процес судового розгляду пришвидшився», – зауважує правозахисниця.

Віра Запорожець з перших днів відслідковувала перебіг справи, вона однією з небагатьох потрапила до квартири, в якій відбувся вибух. За її словами, правоохоронці спрацювали недбало.

Не зрозуміло звідки взяті звинувачення під час передвиборчої кампанії в Росії, вони виглядали дуже смішними
Віра Запорожець

«Матеріали слідства ґрунтувалися на протоколі з огляду місця злочину на вулиці Тираспольській, – зазначає вона. – Я була у квартирі, де стався вибух, і переміщалася там спокійно. Я навіть винесла звідти шматок ізоленти, а могла, відповідно, і щось занести. Так на людину можна повісити будь-що. Тим більше, не зрозуміло звідки взяті звинувачення під час передвиборчої кампанії в Росії, вони виглядали дуже смішними».

Вбивство Путіна, якого не було

Ольга Черток
Ольга Черток

Довготривалість всього процесу адвокат Адама Осмаєва Ольга Черток у розмові з Радіо Свобода пояснює важкістю обвинувачень. Врешті-решт її підзахисному було запропоновано визнати свою провину в скоєнні злочинів за трьома статтями Кримінального кодексу. Серед них – стаття 263 («незаконне поводження з вибуховими речовинами»), стаття 196 («знищення з необережності майна громадян») та стаття 358 («перетин держкордону України за підробленими документами»).

«Адам перебував фактично три роки в ізоляції. На одній чаші терезів – вийти зараз, визнавши себе частково винним, а на іншій – сидіти далі і вимагати свого повного виправдання. Це вибір мого підзахисного. Він визнав себе винним у виготовленні вибухових речовин, однак ніяк не в тероризмі та скоєнні замаху», – зазначила Ольга Черток.

Адам Осмаєв
Адам Осмаєв

Сам Адам Осмаєв – громадянин Росії чеченського походження – вважає, що став жертвою політичної гри. Незадовго до його затримання в Одесі розгорівся скандал з чеченським кілером Асланом Дикаєвим – тоді спецоперація з його затримання сколихнула місто.

Я завжди критикував владу Путіна, Кадирова і за це мені довелося втекти з Росії
Адам Осмаєв

«Росія завжди нас фарбувала в кольори варварів, як сьогодні фарбують українців-патріотів, які «їдять малюків». Ось так саме протягом десятиліть розмальовували чеченців-патріотів. Тому розпочався такий ажіотаж. Я передбачив, що можуть події так повернутися. Я завжди критикував владу Путіна, Кадирова і за це мені довелося втекти з Росії», – розповів Адам Осмаєв Радіо Свобода.

Своєму звільненню він завдячує зміні політичної ситуації в країні, а саме подіям на Майдані минулої зими. Зараз він вже на півшляху на Схід, де буде старатися допомагати як волонтер. Реакція на його звільнення вже сколихнула російський інформаційний простір, де Адама Осмаєва вважають небезпечним терористом. Натомість сам Осмаєв планує залишатися в Україні і допомагати українцям протистояти агресії з боку Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG