Доступність посилання

ТОП новини

Одесити втратять «Трасу здоров’я»?


Будівельні роботи на території «Траси здоров’я» в Одесі, листопад 2014 року
Будівельні роботи на території «Траси здоров’я» в Одесі, листопад 2014 року

Марія Тимощук

Одеса – З пішохідної зони намагаються зробити чергову автомобільну розв’язку, вважають одеські активісти. Новий проект благоустрою «Траси здоров’я» викликав доволі неоднозначну реакцію серед одеської громадськості, зокрема через невдалий досвід реконструкції набережної Аркадії. Натомість чиновники переконують, що пішохідна зона вздовж узбережжя потребує негайної реконструкції.

Найбільше сумнівів щодо нового проекту у громадських активістів викликає ідея розширення так званої «Траси здоров’я», яку чиновники пояснюють необхідністю проїзду технологічного транспорту. За задумом проектувальників, на трасі буде розташована пішохідна доріжка шириною 2 метри, велодоріжка – 2,5 метри, а також дорога для спецтранспорту – 3,5 метри. Останнє і спричинило хвилю невдоволення серед небайдужих одеситів.

Свою думку з цього приводу висловив громадський активіст Юрій Нікітін:

Що це за паркова алея, на якій виділено полосу для руху автотранспорту?
Юрій Нікітін

«Нас це дуже занепокоїло: що це за паркова алея, на якій виділено полосу для руху автотранспорту? На такі питання мер відповідає дуже просто: потрібно ж рухатися спецтранспорту, наприклад, швидкій. Але такі ж машини заїжджають у будь-який парк. Однак ніде немає дорожньої розмітки. А ось виділення дорожньої полоси там, де насправді дорожнього руху немає, означає те, що автомобільний рух там з’явиться», – каже один із лідерів руху «Генеральний протест» Юрій Нікітін.

На думку активіста, під виглядом реконструкції «Траси здоров’я» реалізується ідея перетворення пішохідної зони в автомобільну дорогу міського значення. Одесити бояться втратити парк на схилах, де полюбляють проводити вільний час та займатися спортом. Адже, згідно з проектом благоустрою, задля розширення «Траси здоров’я» до восьми метрів, доведеться вирубати дерева вздовж алеї.

Міська влада обіцяє замість вирубаних дерев насадити нові, а обурення активістів називає істерикою та політичною провокацією.

Одесити можуть ініціювати громадські слухання – заступник міського голови

Те, що покриття на «Трасі здоров’я» не відновлювали вже десятки років, зовсім не означає, що цього не потрібно робити зараз
В'ячеслав Шандрик

«Там було запущено, занедбано. «Траса здоров’я» перебуває у незадовільному стані. І те, що покриття на «Трасі здоров’я» не відновлювали вже десятки років, зовсім не означає, що цього не потрібно робити зараз. А істерика довкола цього питання роздувається навмисно і справа навіть не в велодоріжках, а в виборах (місцевих – ред.) і мова йде про професійних провокаторів, які намагаються говорити від імені одеської громадськості», – заявивзаступник Одеського міського голови В’ячеслав Шандрик у коментарі «Радіо Свобода».

За словами В’ячеслава Шандрика у статуті міста є механізм, завдяки якому жителі міста можуть ініціювати громадські слухання. Однак поки що такої ініціативи від противників реконструкції «Траси здоров’я» до міської ради не надходило.

Тим часом активісти намагаються привернути увагу спільноти мітингами і протестами проти реконструкції пішохідної зони та будівництва автомобільної стоянки біля дельфінарію «Немо», що фактично забезпечить під’їзд транспорту до «Траси здоров’я».

На думку еколога Івана Русєва, забудова прибережноїзони є порушенням законодавства України і знущанням над природою.

У цій зоні можна будувати лише лікувальні заклади, а не парковки
Іван Русєв

«Водний кодекс і Земельний кодекс – це два головних документи України, які повинні жорстко регулювати ось такі дії. У Водному кодексі можна знайти статті 88 і 89, де чітко відзначені межі прибережних територій. Для морської території там сказано, є обмеження для будівної діяльності на відстані 2 кілометрів. У цій зоні можна будувати лише лікувальні заклади, а не парковки», – висловив свою думку еколог.

Проект реконструкції порушує доволі актуальну для Одеси проблему забудови прибережної зони міста. Зараз головним питанням залишається, чи вдасться міській владі знайти компроміс з противниками реконструкції чи протистояння триватиме.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG