Доступність посилання

ТОП новини

«Коли настане час захищати незалежність, то білорусам варто братися і за зброю» – білоруський політв’язень


Васил Парфенков
Васил Парфенков

У Білорусі з Горецької виправної колонії №9 звільнили політв’язня Василя Парфенкова. Зустрічати активіста на волі до в’язниці приїхали журналісти та соратники активіста.

Пів на сьому Василя вивели з тюрми, посадили в машину і в супроводі міліціонерів привезли на Горецький вокзал якраз перед відправленням поїзда на Оршу. Трьом журналістам міліціонери, погрожуючи арештом, заборонили їхати тим же поїздом, що і Парфенков. Зустріч відбулася вже на вокзалі в Орші.

Про свою першу годину на волі Василь Парфенков сказав, що поки її не відчуває. Зазначив, що полишати громадської діяльності не збирається. Заявив, що вважає себе націоналістом, що заздрить українцям, які домоглися зміни режиму: «Я наполовину українець і я пишаюся, що вони зуміли змінити режим Януковича, дорого заплативши за це. Я хотів би, щоб і в Білорусі змінився режим, але без крові. Коли настане час захищати незалежність, то білорусам варто братися і за зброю».


Про своє ув’язнення Порфенков сказав, що постійно перебував під тиском. Його навіть погрожували згноїти в штрафному ізоляторі.

У Горецькій колонії пам’ятають іншого політв’язня, Дмитра Дашкевича. Тюремники, говорив Парфенков, досі злі на нього. Злими вони були і на Парфенкова. Василь каже, що протягом усього ув’язнення не працював.

Василь Парфенков зазначив, що знає про тиск на активістів опозиції і правозахисників, знає, що посадили Андрія Бондаренка. Парфенков зазначив, що ситуація в Білорусі, поки він був у неволі не змінилася на краще, і що тільки білоруси її можуть змінити.


Василь Парфенков народився 30 серпня 1983 року в Мінську. Закінчив 9 класів мінської школи №163. Отримав будівельну професію «майстер оздоблювальних робіт», працював робітником у приватних будівельних компаніях, автослюсарем в 7-у автопарку Мінську. Не одружений.

Брав участь в обороні Куропат в 2001-2002 роках. Був членом Білоруського партії свободи, брав участь в акціях разом із «Молодим фронтом» і «Зубр». Неодноразово бував затриманий і відбував адміністративні терміни за громадську активність.

Брав участь в акції протесту проти фальсифікації підсумків виборів 19 грудня 2010 року. Був затриманий 4 січня 2011 року. Обвинувачений в участі в масових заворушеннях. До суду перебував у слідчому ізоляторі на вулиці Володарського в Мінську. 17 лютого суддя Фрунзенського суду Мінська Ольга Комар засудила Парфенкова на 4 роки ув’язнення в колонії суворого режиму. Також він повинен компенсувати збитки – 14 мільйонів 700 тисяч білоруських рублів за нібито пошкоджену будівлю. Гроші на штраф зібрали солідарні з політв’язнем люди.

Відбував покарання в Оршанській колонії №8. Вийшов на свободу 13 серпня 2011 року. 5 грудня 2013-го був засуджений на один рік позбавлення волі за порушення умов превентивного нагляду, який за ним встановили після затримань на акціях солідарності з політв’язнями

Оригінал матеріалу на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG