Доступність посилання

ТОП новини

Лавров: обговорювати розширення моніторингу кордону України й Росії передчасно


Сергій Лавров на прес-конференції під час зустрічі ОБСЄ в Базелі, 5 грудня 2014 року
Сергій Лавров на прес-конференції під час зустрічі ОБСЄ в Базелі, 5 грудня 2014 року

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав сьогодні передчасною можливість обговорювати розширення моніторингу за кордоном із Україною.

Спершу мають бути виконані інші пункти Мінських домовленостей, а саме про гарантії безпеки і непереслідування «представників обраних органів» на захоплених сепаратистами частинах територій Сходу України, заявив він у швейцарському Базелі, де відбувається зустріч Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Він також стверджував, ніби Мінські домовленості «передбачають певну послідовність дій», пов’язану з необхідністю провести вибори в тих частинах територій. За словами Лаврова, якщо є прагнення домогтися моніторингу кордону вже зараз то треба розмовляти з «тими, хто проголосив ДНР і ЛНР».

Іще одна з заяв Лаврова – нібито самочинні «вибори», що їх провели на захоплених територіях сепаратисти 2 листопада, відбулися «саме в тому діапазоні, в якому їх обговорювали в Мінську».

Росія вже не вперше відкидає можливість розширити моніторинг на кордоні у значній його ділянці, непідконтрольній наразі владі України, через яку Москва здійснює неконтрольоване постачання сепаратистів озброєннями і живою силою. Зокрема, Росія вже кілька разів блокувала в ОБСЄ пропозиції розширити обсяг нинішньої спостережної місії, що працює лише у двох точках цієї ділянки кордону, російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області.

Також уже не вперше голова російського зовнішньополітичного відомства грубо перекручує зміст Мінських домовленостей, зокрема, протоколу від 5 вересня, під якими стоїть і підпис представника Росії.

Цей протокол не передбачає ніякої послідовності, а за порядком пунктів забезпечення постійного моніторингу на українсько-російському державному кордоні і верифікація з боку ОБСЄ (пункт 4) йде перед ухваленням закону про недопущення переслідування і покарання сепаратистів, що не скоїли тяжких злочинів (пункт 6), і проведенням дострокових місцевих виборів відповідно до законодавства України (пункт 9).

Крім того, сепаратистські «вибори» були проведені 2 листопада на пряме порушення Мінського протоколу і закону України, який призначив їх на 7 грудня. Ці «вибори» не визнав ніхто у світі, сама тільки Росія заявляла, що «поважатиме волевиявлення» сепаратистів.

Так звані «ДНР» і «ЛНР», всупереч слову «республіка» в їхніх назвах, є збройними сепаратистськими угрупованнями, що їх Генеральна прокуратура України визнала терористичними.

XS
SM
MD
LG