Доступність посилання

ТОП новини

США продовжують співпрацювати з Росією щодо протидії поширенню ядерної зброї – Ґотмюллер


 (©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Незважаючи на конфлікт на Сході України, США продовжили позитивну співпрацю з Росією у трьох сферах, які стосуються протидії поширенню зброї масового ураження. Про це заявила заступник державного секретаря США з контролю над озброєннями та з міжнародної безпеки Роз Ґотмюллер під час свого візиту в Україну.

Представниця Державного департаменту відзначила, що продовжуєтьсяспівпраця щодо втілення в життя нового договору New START, відомого також як третій Договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-III).

«Це означає, що 18 разів на рік ми відвідуємо й інспектуємо стратегічні ядерні бази Росії, де розміщені підводні човни, броньована техніка, міжконтинентальні балістичні ракети. Ми також регулярно отримуємо інформацію про рух російських стратегічних військ. Щоразу, коли вони пересувають міжконтинентальну балістичну ракету з місця укриття до місця обслуговування, вони мають нас про це інформувати», – наголосила Ґотмюллер, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

США, своєю чергою, надають Росії таку ж саму інформацію про свої стратегічні озброєння.

Крім того, США далі співпрацюють з Росією в рамках переговорів у форматі «5+1» задля попередження використання іранської ядерної програми з військовою метою, зазначила заступниця державного секретаря.

Ще одна сфера співпраці – переміщення хімічної зброї із Сирії за межі цієї країни, наголосила Ґотмюллер.

Заступник державного секретаря додала, що це «добре для стабільності, для взаємної передбачуваності та для глобальної безпеки», але сьогоднішня картина співпраці з Росією, за словами Ґотмюллер, є «мішаною, у ній наявні також негативні елементи».

Відносини між країнами Заходу та Росією погіршилися з часу анексії українського Криму.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий «референдум» про статус півострова, що стало приводом для Росії включити Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим. У відповідь на такі дії Росії країни Заходу застосували санкції щодо Росії.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG