Доступність посилання

ТОП новини

Куди поділася ялинка з Майдану?


Від «йолки» до ялинки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Від «йолки» до ялинки

Денис Корнишев, Христина Ралко, Владислав Бур'янов

Цього року на майдані Незалежності влада не планує новорічних урочистостей. Експерти вважають, що це логічно, бо звідси починались революційні події. Саме тут у ніч на 30 листопада минулого року «Беркут» задля монтажу штучного новорічного дерева силою розігнав студентів. Один із революційних символів ялинка, зібрала на собі кількасот прапорів та плакатів. Простояла вона аж до серпня, після чого її вирішили демонтувати і передати до музею.

Металеві конструкції минулорічної ялинки зараз зберігаються у музеї Великої вітчизняної війни. Припорошені снігом, вони лежать просто неба, на подвір’ї. «Йолка» з Майдану зберігається тут, у музеї, і власне її металеві конструкції, оскільки вони дуже великі», – розказує і показує один із ініціаторів Музею Майдану Василь Рожко.

Завдяки активістам-музейникам ялинку не віддали на металобрухт. Василь Рожко вважає, що від ялинки, як і від усіх речей із Майдану, йде колосальна енергія.

Неможливо на неї дивитися байдуже: коли ти там був, ти відчуваєш дуже сильні емоції і, напевно, це ще буде не рік і не два
Василь Рожко

«Енергія найбільше відчувається, коли вона організована, власне експозицією, коли просто повертаєшся до того. Неможливо на неї дивитися байдуже: коли ти там був, ти відчуваєш дуже сильні емоції і, напевно, це ще буде не рік і не два», – вважає він.

Василь Рожко зазначає, що ініціатива створити Музей Майдану виникла наприкінці січня, після подій на вулиці Грушевського. Але приміщення поки немає: експонати розподілені між різними музеями Києва.

Випадковий символ Майдану

Революційна атрибутика з ялинки зараз зберігається у київському Музеї Івана Гончара. З частини експонатів до річниці Євромайдану організували виставку. Із півторатисячної колекції близько третини експонатів – прапори і плакати – зняли з ялинки.

Сама ялинка була своєрідним креативним простором, своєрідною міні-виставкою
Ігор Пошивайло

«З «йолки» це все почалося і, по суті, «йолкою» і закінчилося. І сама ялинка була своєрідним креативним простором, своєрідною міні-виставкою, – говорить заступник генерального директора Музею Гончара Ігор Пошивайло. – Концептуально, звичайно, що це один із найцінніших автентичних експонатів майбутньої експозиції Музею Майдану».

Письменник Андрій Бондар однак вважає, що ялинка стала символом Майдану, радше, випадково, тож перебільшувати її символізм не варто.

«Якось виокремлювати ялинку як єдиний, інтегральний символ Майдану я б не став», – каже він.

Трохи такий напівсерйозний, напівіронічний символ, який опинився там випадково. Його привабливість така, що люди надали сенсів цій ялинці більше, ніж вона мала
Андрій Бондар

«Трохи такий напівсерйозний, напівіронічний символ, який опинився там випадково. Його привабливість така, що люди надали сенсів цій ялинці більше, ніж вона мала, – вважає письменник. – Мені здається, ця частина Хрещатика вже ніколи не буде такою, як була. Там загинуло багато людей. Це природно, що культура таким чином визначає свої місця. Я думаю, що це не святиня, що її можна використовувати. Я не бачу причин для її музеїфікації».

Згідно з рішенням київської влади, цього року головну новорічну ялинку країни розмістять на Софійській площі. Замість штучної конструкції до Києва привезуть живу зелену красуню з Івано-Франківська. Окрім самої площі, святкові заходи триватимуть і на території самого заповідника «Софія Київська».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG