Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура Росії наполягає, що Сенцов і Кольченко стали громадянами Росії після окупації Криму


Олег Сенцов під час розгляду своєї справи в Лефортовському суді Москви
Олег Сенцов під час розгляду своєї справи в Лефортовському суді Москви

У Генеральній прокуратурі Росії заявляють, що заарештовані ФСБ в Криму українські активісти Олег Сенцов і Олександр Кольченко є громадянами Росії, оскільки після анексії півострова вони не виявили бажання зберегти інше громадянство. Про це повідомляє в суботу сайт «Крим-Реалії» з посиланням на фонд «Відкритий діалог».

Цей фонд отримав таку відповідь від російської Генпрокуратури на свій інформаційний запит.

Фонд подала в Генпрокуратуру Росії колективний запит щодо незаконного затримання та притягнення до кримінальної відповідальності українських активістів Олега Сенцова, Олександра Кольченко та Геннадія Афанасьєва, необґрунтованого обрання їм запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, а також вчинення насильства працівниками ФСБ Росії.

«Жителі Криму вважаються громадянами Російської Федерації з отриманням всіх відповідних прав, якщо не висловили свого бажання зберегти інше громадянство», – сказано у відповіді російської Генпрокуратури.

«Із зазначених осіб (Сенцова, Кольченко та Афанасьєва) таку заяву подав тільки обвинувачений Чирній А. В., якому, як громадянину України, слідчим органом забезпечена можливість реалізувати право на консульський захист. Обвинувачені Сенцов, Кольченко і Афанасьєв такої заяви не подавали й розцінюються на підставі законодавства Російської Федерації тільки як громадяни Росії», – мовиться в листі, датованому 28 листопада.

У Генпрокуратурі Росії також стверджують, що факти вчинення насильства працівниками ФСБ не отримали підтвердження, а отже, «підстав для вжиття заходів прокурорського реагування немає».

У середині листопада фонд «Відкритий діалог» повідомляв, що отримав із Генпрокуратури Росії листа, в якому всі четверо затриманих кримчан були названі громадянами України. Той лист був датований 14 жовтня.

У травні співробітники ФСБ затримали в Сімферополі українського режисера Олега Сенцова, а також Олександра Кольченка й кількох інших громадян України. Їх звинувачують у підготовці терактів у Криму.

29 вересня Лефортовський районний суд виніс постанову про продовження арешту Сенцова на три місяці – до 11 січня 2015 року.

До цього Мосміськсуд 20 жовтня визнав законним продовження арешту до 11 січня 2015 кримчанинові Олександру Кольченкові.

Адвокати Сенцова та Кольченка вважають, що їх підопічних необґрунтовано залишили під арештом.

Верховна Рада України звернулася до Росії з вимогою звільнити українську льотчицю Надію Савченко, кінорежисера Олега Сенцова та інших політв’язнів.

У березні 2014 року Росія провела незаконну окупацію й анексію української Автономної Республіки Крим.

XS
SM
MD
LG