Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк і Столтенберґ закликають Росію виконати Мінські домовленості


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк (ліворуч) і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк (ліворуч) і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ закликали Росію виконати нарешті Мінські домовленості щодо мирного врегулювання в частині сходу України.

Виступаючи в понеділок на спільній прес-конференції обох керівників у Брюсселі, Яценюк, зокрема, заявив: «Ми вважаємо, що найкраще вирішення цього конфлікту на сході настане, коли Росія виконає Мінські домовленості, якщо вона перекриє кордон, виведе свої війська, своїх агентів і припинить постачати смертоносну зброю й боєприпаси керованим Росією терористам».

Столтенберґ, зі свого боку, сказав: «Сьогодні ми обговорили невпинні незаконні дії Росії, спрямовані на дестабілізацію України». «Ви, пане прем’єр-міністре, – заявив Столтенберґ, звертаючись до Яценюка, – засвідчили справжнє прагнення знайти мирне вирішення кризи в Україні. НАТО повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, і ми твердо віримо, що Мінські домовленості пропонують найкращий шлях до мирного вирішення. Україна зробила справжні зусилля, щоб виконати свої зобов’язання. Ми закликаємо Росію зробити те саме».

Росія на словах постійно заявляє про необхідність виконувати Мінські домовленості. Але на Заході щоразу звертають увагу, що в той час як Україна виконує більшість своїх зобов’язань за цими домовленостями, Росія й підтримувані нею збройні сепаратисти в частині сходу України не виконують більшої частини домовленостей. Зокрема, йдеться про пункти, що вимагають забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні, а також вивести всі іноземні й незаконні збройні формування, військову техніку, бойовиків і найманців із території України.

На дотичну тему: Влада України має спільну позицію – позбутися позаблокового статусу – Яценюк

XS
SM
MD
LG