Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримала 600 мільйонів євро на відбудову Донбасу та кредитування бізнесу


©Shutterstock
©Shutterstock

Україна та Європейський інвестиційний банк підписали дві кредитні угоди загалом на 600 мільйонів євро: гроші підуть на підтримку малого та середнього бізнесу, а також відновлення української економіки. Саме фінансові вливання від потужних закордонних партнерів мають допомогти Україні «залатати дірки» в бюджеті та залучити згодом інвестиції, вважає уряд.

Підписання двох угод із Європейським інвестиційним банком на 600 мільйонів євро – це сигнал про підтримку української економіки з боку ЄС, вважає прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Він також додає, що ці угоди спрямовані «на розвиток економіки, а не на повернення старих боргів, які набрали попередні уряди»:

Колишній уряд разом із колишнім президентом збільшили зовнішній борг України вдвічі за чотири роки, і ми зараз думаємо, як їх повертати і обслуговувати
Арсеній Яценюк

«Колишній уряд разом із колишнім президентом збільшили зовнішній борг України вдвічі за чотири роки. Тобто практично взяли майже 40 мільярдів доларів США, і ми зараз думаємо, як їх повертати і обслуговувати», – говорить Яценюк.

За словами Яценюка, умови кредиту дуже вигідні: відсоткова ставка лише на рівні 1,5% річних. Частину грошей, 400 мільйонів євро терміном на десять років, витратять на кредитування малого та середнього бізнесу через українські банки.

На що держава витратить 600 мільйонів євро позики?

Решту, 200 мільйонів, Європейський інвестиційний банк дає на 20 років, аби Україна мала ресурси для відновлення економіки. Планується, що гроші підуть на відновлення інфраструктури територій Донецької і Луганської областей, які перебувають під контролем української держави. Окрім того угода спрямована набудівництво інфраструктурних проектів у сусідніх регіонах. А також «допомогу тимчасово переміщеним особам з метою їх повернення на території, де вони раніше проживали».

Саме реалізація програм Європейського інвестиційного банку, МВФ, Світового банку має підтримати українську економіку, це передбачає програма дій уряду. Також Кабмін планує провести міжнародну донорську конференцію, аби затвердити міжнародний план відновлення України впродовж найближчих трьох років.

Окрім того, передбачається, що внутрішньо переміщеним особам, а також українським громадянам на Донбасі та в Криму виділять гроші від ООН та ЄС.

Гроші ще дають, бо вірять в українські реформи – експерт

Слід визнавати, що Україна є мимоволі залежною від фінансових дотацій з боку міжнародних партнерів та прагнути скоротити дотаційний характер держбюджету, вважає експерт Реанімаційного пакету реформ Марія Голуб. Вона додає: гроші ще дають, адже «ще вірять, що Україна проведе необхідні реформи» та вказують конкретні терміни, у які чекають на зміни.

Останнім часом можемо помітити, що вже не так ласкаво приймають наших посадовців, як це було після завершення Революції Гідності. Також зовсім по-іншому ведуть переговори і МВФ, і Європейський банк
Марія Голуб

«Після цього «кредит довіри» може бути вичерпаний. Останнім часом можемо помітити, що вже не так ласкаво приймають наших посадовців, як це було після завершення Революції Гідності. Також зовсім по-іншому ведуть переговори і МВФ, і Європейський банк, ЄС стає вимогливішим та жорсткішим, бо справді хочуть бачити конкретний результат», – додає Голуб.

Більше реформ – більше грошей дають партнери

Втім, зазначає експерт, Україна ще має невеликий резерв часу, аби продемонструвати реформи у дії. Зокрема, за її словами, слід звернути увагу напідписану із ЄС покрокову інструкцію для розбудови України – State Building Contract. За словами Марії, тут діє принцип «more for more»: чим більше держава виконує умов із першочергового переліку – тим більше грошей надалі отримає.

«Там поставлений акцент на судову реформу, на антикорупційну та конституційну реформи. Тому, зараз є ще час це завершити, щоб наступний транш ми все ж отримали. Більш того, це були кошти (минулого траншу – ред.), які можна було спрямувати в бюджет, тобто вони не вимагали повернення», – додає експерт.

Зовнішній борг ще під контролем?

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляє, що уряду вдалось втримати суму зовнішньої заборгованості української держави перед іноземними кредиторами на рівні 72 мільярдів доларів упродовж 2014 року. За його словами, до кінця року ситуація може дещо змінитись, але поки уряд «тримає баланс всіма можливими силами і засобами, які є у руках».

Презентуючи програму дій уряду 11 грудня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україні зараз бракує 15 мільярдів доларів – ці гроші уряд планує отримати впродовж 2015 року від міжнародних партнерів. Від додав, що Україна вже отримала близько 9 мільярдів доларів міжнародної фінансової допомоги від МВФ, Світового банку, інших міжнародних фінансових інституцій. Водночас, держава вже віддали боргів і кредитів на 14 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG