Доступність посилання

ТОП новини

Азія вшановує жертв цунамі 2004 року


Церемонії вшанування загиблих під час цунамі у країнах Азії 10 років тому
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Церемонії вшанування загиблих під час цунамі у країнах Азії 10 років тому

Понад 200 тисяч загиблих згадують молитвами та подорожами потягом

Низка азійських країн, які постраждали від руйнівного цунамі 10 років тому, проводять церемонії вшанування жертв трагедії. Понад 200 тисяч людей загинуло, коли 26 грудня 2004 року підводний землетрус силою у більше ніж 9 балів за шкалою Ріхтера спричинив масивні хвилі, які спустошили узбережжя Індонезії, Шрі-Ланки, Індії, Таїланду та інших країн. Багато жертв так і не були знайдені. Більше ніж мільйон людей залишилися без даху над головою.

Індонезійська провінція Аче, розташована неподалік епіцентру землетрусу, зазнала найбільших руйнувань. Десятки селищ були зруйновані вщент. Щонайменше 168 тисяч людей загинуло.

Цунамі знищило екосистему берегової лінії, у тому числі мангрові дерева у провінції Аче і кораловий риф Таїланду. Крім того, катастрофа спричинила хімічне забруднення довколишнього середовища.

На церемонії вшанування жертв трагедії у столиці провінції, Банда-Ачех, у п’ятницю були присутні індонезійський віце-президент Юсуф Калла та губернатор провінції Заіні Абдулла разом із низкою послів різних країн світу, яким індонезійські чиновники подякували за підтримку та допомогу за останні десять років.

Мешканці Аче пам’ятатимуть ваш внесок, незважаючи на те, звідки ви, хто ви за національністю чи релігією
Заіні Абдулла

«Мешканці Аче пам’ятатимуть ваш внесок, незважаючи на те, звідки ви, хто ви за національністю чи релігією. Це доводить те, що народ Аче є багатоетнічною спільнотою», – сказав Абдулла.

Катастрофа, що сталася десять років тому, спонукала до створення системи попередження про цунамі в Індійському океані, про що нагадав віце-президент Індонезії Калла.

«Ця церемонія вшанування не проводиться лише для того, щоб помолитися за жертви та подякувати людям у цілому світі, але і для того, щоб навчитися вирішувати проблеми, чому навчило нас цунамі, – воно навчило нас вирішувати складні завдання шляхом єднання», – сказав він.

Тим часом у південній частині Таїланду, селищі Бан Нам Хем, де половина із 5300 загиблих були іноземними туристами, люди покладали квіти до меморіальної стіни з викарбуваними іменами жертв.

Міністр внутрішніх справ Таїланду, генерал Анупонг Паочинда, говорячи з журналістами, як і його індонезійські колеги, наголосив на важливості системи попередження про цунамі в регіоні.

Кожен має знати про небезпеки стихійних лих, у тому числі повеней, зсувів, цунамі та землетрусів
Анупонг Паочинда

«Кожен має знати про небезпеки стихійних лих, у тому числі повеней, зсувів, цунамі та землетрусів», – сказав він.

На Шрі-Ланці жертв катастрофи згадували подорожжю на експрес-потязі, який місцеві називають «Королевою морського узбережжя», з Коломбо до селища Пералія. Саме там десять років тому той самий потяг змило з колій хвилею, у результаті чого близько двох тисяч людей загинуло.

Після катастрофи міжнародна спільнота допомагала постраждалим країнам досвідом із відновлення та реконструкції, а також фінансово, надавши регіону більше ніж 13 мільярдів доларів. Однак, багато з жертв катастрофи, які вижили, все ще намагаються відбудувати своє життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG