Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет-2015: економія і оборона


Податків менше, пільг – теж: бюджет і супровідні закони Верховна Рада ухвалила, пропрацювавши добу

Київ – Зміни до податкового та бюджетного кодексу, мита на імпорт, спрощення податків та скорочення пільг – низку законів щодо цих та інших пов’язаних з бюджетом питань ухвалила Верховна Рада з ранку 28 до ночі 29 грудня. Лідери фракцій перенесли основні дискусії в кулуари, причому до цього непублічного обговорення долучився і президент Петро Порошенко. Однак деякі найболючіші скорочення пільг викликали суперечки і в сесійній залі. «Великим непорозумінням» назвав майбутній бюджет «Опозиційний блок», який відмовився голосувати за нього. Утім, о двадцять хвилин на п’яту головний фінансовий документ країни ухвалили.

Робочий день 28 січня став досить продуктивним для Верховної Ради і завершився о 4:20 наступного дня ухваленням бюджету на 2015 рік. Але цьому рішенню передували багатогодинні консультації та ухвалення низки пов’язаних із ним законів.

Вранці депутати доволі злагоджено проголосували за кілька соціальних та фінансових законопроектів. Серед них закон, який зберігає спрощену перевірку якості продукції з приватних селянських господарств, мораторії на відчуження гуртожитків та на виселення з квартир, які є заставою за валютними кредитами. Що ж до самих позичальників, то парламент ухвалив закон, який, серед іншого, дає їм змогу повертати доларові кредити за курсом, який був на початку року.

Увесь цей час під стінами парламенту тривали акції протесту власників валютних кредитів та обдурених вкладників. Утім, коли ухвалили закон, який мав би зменшити їхній кредитний тягар, вони не розійшлися. А депутатів від «Радикальної партії Ляшка», які вийшли до людей відзвітувати про кредитний закон, освистали. Увесь час засідання над задніми рядами провисіли банери з критикою урядового проекту бюджету. Частину з них, як виявилося, приладнали там представники депутатської групи «Воля народу».

Тим часом спікер Володимир Гройсман оголосив перерву, бо як виявилося, рада коаліції не встигла погодити всіх законопроектів, пов’язаних з бюджетом. Такі перерви на погодження парламент брав декілька разів, у сумі вони тривали понад 12 годин, а все засідання затяглося до ранку наступного дня. Під час перерви у парламенті встиг побувати президент Петро Порошенко. Він узяв участь у нараді фракції свого імені.

Платити податки стане простіше – Яценюк

Увечері Верховна Рада ухвалила зміни до податкового кодексу України в цілому. За це проголосували 250 народних депутатів.

Презентуючи законопроект, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк окреслив найважливіші новації, які містяться в ньому: скорочується кількість податків, запроваджується мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу на два роки, підвищуються податки для великого бізнесу та зберігається відшкодування ПДВ для сільського господарства, причому адміністрування ПДВ буде електронним: у пробному режимі, тобто з лютого по липень 2015 року. Оподаткування аграріїв викликало найбільшу дискусію. Керівник фракції «Самопоміч» Олег Березюк зауважив, що в урядовому законопроекті податкові пільги для аграрного сектору є вибірковими.

«Ми домовлялися, що умови будуть однаковими для всіх. Однак у підсумку озвучена паном Яценюком версія відрізняється. Зернотрейдери не отримують відшкодування ПДВ в разі експорту, а виробники зерна – отримують. Хоча лише п’ять найбільших компаній-виробників продає зерно за кордон. Ми створюємо умови латифундіям», – обурився Березюк.

Зрештою в уряді погодилися зробити відшкодування ПДВ для всіх представників АПК.

Також Яценюк запропонував у цьому законопроекті підвищити ренту на видобуток газу та нафти тим компаніям, які не продають їх населенню. По суті, законопроект продовжує тимчасове зростання ренти з 33% до 55%, яке уряд запровадив з літа до кінця року.

У майбутньому Податковому кодексі підвищують і акцизи на тютюн та алкоголь, він зросте з 1 до 5%. А громадяни платитимуть податок на нерухомість, якщо мають квартиру понад 60 квадратних метрів площею, чи приватний будинок більше 120 квадратів. Окремим податком обкладатимуться нові автомобілі з об’ємом двигуна, більшим ніж 3 літри.

Законопроект про зниження єдиного соціального внеску парламент підтримав після чергової перерви 268-ма голосами. Це ризикований крок, який, проте, є справжньою реформою, бо дає можливість виводити зарплату українців з тіні, заявив перед голосуванням прем’єр Арсеній Яценюк.

«Якщо підприємство збільшує фонд оплати праці на 30%, якщо заробітна платня на цьому підприємстві перевищує 3 мінімальні заробітні плати і якщо підприємство виконує всі умови, визначені нормою щодо детінізації, тобто фактично збільшує розмір заробітної платні, то тоді це підприємство починає платити ЄСВ у розмірі 16,4%, а не 41% як є сьогодні», – зауважив глава уряду. І додав, що норму в майбутньому можуть переглянути, якщо вона викличе застереження в міжнародних фінансових організацій.

Бюджетне законодавство, яке парламент ухвалив у ніч з 28 на 29 січня, розкритикував лідер «Опозиційного блоку» Юрій Бойко.

Юрій Бойко
Будь ласка, зачекайте
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

«Після Майдану і перевороту, який відбувся в стінах парламенту, українці прокинулися в іншій країні. Цей бюджет – велике непорозуміння. Якщо ви його ухвалите, ми знову прокинемося в іншій країні», – застеріг Бойко під обурені вигуки представників коаліції. Парламент пішов на чергову перерву перед розглядом власне закону про бюджет.

Головний фінансовий документ, розроблений урядом за участі коаліції, є недосконалим, наголошували у виступах керівники фракцій. Першим це визнав прем’єр Арсеній Яценюк, презентуючи його. Але він наголосив, що до весни бюджетний закон доопрацюють і виправлять, а його наявність дасть змогу фінансувати збройні сили і отримати наступний транш грошової допомоги МВФ.

Він розповів, що згідно із документом, на оборону виділяється 80 мільярдів гривень, а загалом на безпеку та оборону передбачені близько 90 мільярдів. У бюджеті, попри скорочення видатків на частину пільг та економію на органах влади, є пункт про капітальні витрати, зокрема і задля розбудови сільської інфраструктури. Що ж до дефіциту «Нафтогазу», який зазвичай покривають з бюджету і який є однією з найбільших статей витрат, то Яценюк запевнив, що його сума зменшується втричі, а в разі ринкових цін на газ підприємство стає бездефіцитним.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк довго радився з колегами просто в залі, а потім попросив перенести голосування за бюджет на вечір того ж дня. Решта представників коаліції закликали голосувати одразу ж, за основу і в цілому. У підсумку законопроект набрав 233 голоси, 10 з яких належали і «Самопомочі».

Глава уряду додав, що бюджет змінюватимуть, у тому числі й у разі зауважень з боку фінансових донорів України. Він зауважив, що від 7 січня уряд працюватиме із міжнародними кредиторами й повідомлятиме Верховній Раді про переговори з ними, а також про зміни до бюджету, якщо МВФ та інші донори порадять їх зробити.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG