Доступність посилання

ТОП новини

Суд над братами. Навальний закликав до знищення режиму Путіна


Олексій Навальний (ліворуч) і його брат Олег Навальний у залі суду. Москва, 30 грудня 2014 року
Олексій Навальний (ліворуч) і його брат Олег Навальний у залі суду. Москва, 30 грудня 2014 року

«Цей режим не має права на існування. Він має бути знищений

У Росії опозиціонеру Олексію Навальному оголосили у вівторок судовий вирок – три з половиною роки позбавлення волі умовно. А його брат – Олег Навальний – засуджений до трьох років і шести місяців колонії загального режиму. Сам Олексій Навальний і його прихильники назвали цей вирок «підлим і огидним». Про те, що суддя оголосить вирок саме 30 грудня, стало відомо лише днем раніше. До цього було заплановано, що це станеться 15 січня 2015 року.

Оголошення вироку російському опозиціонеру Олексію Навальному і його братові Олегу тривало хвилин п’ять . На самому початку засідання суддя Олена Коробченко заявила, що оголосить лише резолютивну частину, а мотивувальну адвокати отримають 12 січня. Олексій Навальний, якого знову відправили під домашній арешт, не стримував емоцій.

Із усіх видів вироків – цей найпідліший і найогидніший. Мучать і катують родичів тих, хто є їхніми політичними опонентами
Олексій Навальний

«Із усіх видів вироків – цей найпідліший і найогидніший. Зараз ми побачили, що влада не просто намагається знищувати політичних опонентів і садити їх – це звична ситуація, ми розуміли, що вони роблять це з людьми. Цього разу вони спеціально знищують, мучать і катують родичів тих, хто є їхніми політичними опонентами», – сказав Олексій Навальний після оголошення вироку.

Цей режим не має права на існування. Він має бути знищений
Олексій Навальний

Російський опозиціонер Олексій Навальний закликав росіян вийти на вулиці і домагатися усунення президента Росії Володимира Путіна.

«Цей режим не має права на існування. Він має бути знищений. Закликаю всіх вийти сьогодні на вулиці і бути там доти, поки цей режим, який катує невинних людей, не буде відсторонений», – сказав Навальний.

Навальний закликав росіян протестувати, допоки не буде знищено режим Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00


Вирок став несподіваним для братів Навальних і для їхніх адвокатів. Захист має намір у визначені законом терміни оскаржити і сам вирок, і запобіжний захід для Олега Навального – прямо у залі суду на нього одягли наручники і відправили в СІЗО «Бутирка».

Адвокат Ольга Михайлова у розмові з журналістами послалася на статті закону. «Ми не очікували такого вироку, того що Олег Навальний опиниться під вартою на 3,5 роки. І будемо, природно, це оскаржувати. Захист Олега вже подав апеляційну скаргу з проханням змінити запобіжний захід, оскільки з економічних справ не можна відправляти людей під варту до апеляції. Не можна змінювати запобіжного заходу по 159 статті, кодекс не передбачає цього», – зауважила адвокат.

Банер на вулиці в Кірові. Липень 2013 року
Банер на вулиці в Кірові. Липень 2013 року

По закону, або по поняттям?

Російські опозиціонери також називають рішення Замоскворецкого суду щодо братів Навальних неправосудним. І кажуть, що влада грається з вогнем, коли бере у заручники родичів політичних опонентів. Одна з лідерів опозиції Євгенія Чирикова в інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що згідно з російським законодавством одна і та же людина не може мати два умовних терміни. Олексій Навальний у 2013 році був засуджений до 5 років умовно у так званій справі Кировлеса.

Євгенія Чирикова
Євгенія Чирикова

За словами Чирикової, в умовах економічної кризи політичні протести небезпечні для російської влади.

«Влада вчинила дуже хитро і підло. Тому що вона з одного боку відпустила Навального у страху перед великими протестами. З іншого боку вони діють абсолютно незаконно. Тобто вони показали, що їх особисті рішення – пана Путіна, наприклад, вищі від російських законів. Брати політичних заручників, це означає переводити політичну кризу з гострої фази в хронічну», – наголосила Євгенія Чирикова.

Звинувачення вимагало 10 років в’язниці для Олексія Навального і 8 для його брата Олега. З обвинувального висновку випливає, що у 2007 році брати Навальні вступили у злочинну змову і незаконно отримали від французької косметичної компанії «Ів Роше Схід» понад 26 мільйонів рублів. Звинувачення вважає сьогоднішній вирок м’яким і заявляє про подачу апеляції зі свого боку.


На цю ж тему:

30.12.2014
Дванадцять подвигів Навального, який виcтупив проти Путіна

«Цей режим не має права на існування. Він має бути знищений» – Навальний далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG