Доступність посилання

ТОП новини

Приборкання сепаратизму і уникнення Майдану-3 – завдання політиків на 2015 рік


Політичні очікування України 2015 року

Київ – Головна і внутрішньополітична, і зовнішньополітична проблема України 2015 року – це Донбас, констатують політологи. Жоден із них не прогнозує повного врегулювання становища, пов’язаного із окупацією проросійськими сепаратистами частини Донеччини та Луганщини. Україна матиме у новому році заморожений конфлікт, а також безліч невиконаних нинішньою правлячою політичною елітою обіцянок, даних після перемоги Майдану.

Швидкого розв’язання кризи на Донбасі очікувати у 2015 році не варто, прогнозують українські політичні експерти. Росія, відчувши санкції Заходу, обвал світових цін на нафту, послаблення рубля, змушена забезпечувати анексований нею Крим, навряд чи наважиться на подальшу експансію в Україні. Але і відтятою частиною Донеччині та Луганщини Володимир Путін не поступиться, наголошують аналітики. По-перше, його симпатики у Росії (а рейтинг господаря Кремля залишається на рівні 85-ти відсотків), накачані тамтешньою телепропагандою, більш-менш готові терпіти підвищення цін і втрату частини заощаджень, однак не пробачать остаточний крах ідеї «Новоросії». По-друге, Путін, не вирішивши свого завдання-максимум, тобто не захопивши весь південний схід, вирішив задачу-мінімум. Він має тепер заморожений конфлікт на території України і важіль впливу на Київ, щоб загальмувати його євроінтеграцію і задекларований рух до НАТО. Москва вже досягла певного успіху в таких зусиллях – хоча угода про асоціацію України та Євросоюзу укладена та ратифікована, однак набуття чинності зоною вільної торгівлі України з ЄС перенесли до кінця 2015 року.

Таким чином, як зазначає політолог Володимир Фесенко, найбільше, чого можна очікувати в новому році стосовно врегулювання конфлікту на Донбасі – припинення вогню, відведення важкого озброєння, обміну полоненими і надання гуманітарної допомоги. Саме про це у 2015 році не виключені чергові раунди переговорів у Мінську або на Донеччині та Луганщині за участю посередників від ОБСЄ.

«Переговори продовжать. Вони будуть тривалими»

Головний камінь спотикання зараз – це якраз питання відведення важкої зброї, точніше, визначення лінії протистояння, від якої треба відвести і військові загони, і важку зброю
Володимир Фесенко

«Дійсно, легше домовитися у питаннях обміну полоненими. Я думаю, що про це теж будуть домовлятися. Головний камінь спотикання зараз – це якраз питання відведення важкої зброї, точніше, визначення лінії протистояння, від якої треба відвести і військові загони, і важку зброю. Наші не хочуть здавати Донецький аеропорт, а сепаратисти не хочуть здавати цілу низку населених пунктів. Оце зараз головна проблема. Проте, я думаю, переговори продовжать. Вони будуть тривалими», – прогнозує Володимир Фесенко.

Однією із важливих подій нового року, яка посприятиме врегулюванню ситуації на Донбасі, може виявитися запланована на 15 січня у столиці Казахстану Астані чергова зустріч у «нормандському форматі». Її проанонсував наприкінці 2014-го, минулого року, Петро Порошенко. На ній планується участь президентів України, Росії, Франції та канцлера Німеччини. Крім того, Петро Порошенко зазначив, що також можливе повернення до «женевського формату» переговорів із участю представників США та ЄС.

Ми передбачаємо повернення до «женевського формату» переговорів. Я з цього приводу вже спілкувався з президентом США Бараком Обамою і він погодився взяти участь
Петро Порошенко

«Ми передбачаємо повернення до «женевського формату» переговорів. Я з цього приводу вже спілкувався з президентом США Бараком Обамою і він погодився взяти участь. Крім нього має бути присутній президент Європейської ради Дональд Туск, новий голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і голова Європейської ради Дональд Туск», – розповів президент України.

«Перехідне скликання Ради»

Менш гострим, ніж приборкання проросійського сепаратизму, але теж складним викликом для правлячої політичної еліти України у 2015 році буде уникнення загрози третього Майдану, зауважують деякі експерти. На їхню думку, планка сподівань українського суспільства торік різко піднялася, а більшість обіцяних змін (боротьба з корупцією, очищення влади, зменшення впливу на політичні рішення з боку олігархів тощо) залишаються тільки обіцянками. Це мають пам’ятати і президент Петро Порошенко, і нинішня Верховна Рада, наголошують експерти. Як зауважує політичний експерт Віталій Бала, це скликання парламенту є перехідним, воно не протримається всю свою каденцію.

Якщо впродовж кількох місяців не буде конкретних результатів, ситуація може починати нашими недругами, м’яко кажучи, розхитуватися саме всередині країни
Віталій Бала

«Якщо впродовж кількох місяців не буде конкретних результатів, ситуація може починати нашими недругами, м’яко кажучи, розхитуватися саме всередині країни. Тому влада має це усвідомлювати і дуже швидко рухатися» – сказав Віталій Бала.

Парламент не пропрацює свій термін і не треба, щоб він діяв всю свою каденцію, наголошує політичний експерт. Депутати мають закласти фундамент для подальшої законотворчої роботи вже іншими народними обранцями і піти.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG