Доступність посилання

ТОП новини

Савченко голодує, адміністрація московського СІЗО не дозволяє зустрічі з адвокатами


Військовополонена категорично проти примусового годування

Москва – Українська льотчиця і депутат Верховної Ради Надія Савченко четвертий тиждень поспіль продовжує голодування у московському слідчому ізоляторі. Адвокати української військовополоненої кажуть, що її стан задовільний, але у зв'язку з новорічними святами не зможуть зустрітися зі своєю підзахисною до 12 січня. Проте, як вдалося з'ясувати Радіо Свобода, найближчими днями Савченко відвідають у СІЗО російські правозахисники.

31 грудня 2014 року адвокат української військової та народного депутата Надії Савченко передав їй до СІЗО ялинову гілку. Найближча зустріч Савченко з адвокатами відбудеться вже після новорічних свят, які у Росії закінчуються 11 січня. Як повідомив один із адвокатів української льотчиці Марк Фейгін, ця ситуація загальна для всіх російських в'язниць і СІЗО, тому тут немає якогось особливого ставлення до Надії Савченко.

«З 31 грудня – фактично останній день, коли ми її бачили, і до 12 січня – першого робочого дня року, що вже настав, в'язниці та СІЗО в пенітенціарній системі Росії закриті й на відвідування адвокатів й на прийом передач. Тому тут немає ніякого спеціального рішення щодо саме Савченко. Це загальна ситуація, вона завжди існує через такі довгі свята. Це звичайно дуже погано саме тому, що вона голодує», – наголосив захисник.

Правозахисники відвідають Савченко в СІЗО

Незважаючи на те, що побачення з адвокатами в новорічні свята неможливі, в’язнів російських тюрем і СІЗО відвідують члени громадських спостережних комісій за місцями ув'язнення. Член московської комісії, журналіст і правозахисниця Зоя Светова повідомила Радіо Свобода, що в найближчі дні Надію Савченко збирається відвідати її колега, правозахисниця Анна Каретникова.

«Мені здається, що 5-го і 6-го все ж таки СІЗО працюють. У всякому разі, вони приймають передачі. Я не знаю, чи можуть туди ходити адвокати, але члени громадських спостережних комісій ходять в СІЗО і в колонії у свята. І ми можемо ходити туди. Я знаю, що в СІЗО №6 збирається піти Анна Каретникова. І вона була там 30 грудня і бачила Надію Савченко, яка продовжує голодувати. Але, наскільки я розумію, під час голодування лікар спостерігає її кожен день», – зазначила Зоя Светова.

Савченко не збирається закінчувати голодування

Адвокати та правозахисники кажуть, що у випадках таких тривалих голодувань медичне спостереження є обов'язковим. За словами Марка Фейгіна, за більш ніж 3 тижні голодування Надія Савченко сильно схудла.
«Стан її задовільний. Вона звичайно, схудла сильно, але вона себе почуває непогано, п'є теплу воду. За нею ведеться медичне спостереження. У таких випадках все-таки воно обов'язкове», – сказав адвокат.

За словами Марка Фейгіна, Надія Савченко не заперечує, щоб їй ввели при необхідності глюкозу. Однак військовополонена категорично проти примусового годування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG