Доступність посилання

ТОП новини

Латвійці навчають українських дітей знову посміхатися


У Латвії відпочивають діти українських військовослужбовців та постраждалі з зони АТО

Рига – Латвія надає посильну допомогу українським дітям, яких торкнулося лихо війни. Зокрема, за запрошенням Єлгавської крайової думи відсвяткували Різдво у Латвії діти з Івано-Франківська, батьки яких воюють в зоні АТО. Також в рамках програми «Від сім’ї до сім’ї» латвійські родини беруть у свої сім’ї для психологічної реабілітації дітей із зони військових дій на сході України.

«Дай вам боже, у мирі й щасті провести ці свята, щоб ваша країна цвіла й багатіла і місце достойне у світі посіла», – ось таким було різдвяне привітання івано-франківських учнів, які прийшли до Єлгавської крайової думи на запрошення мера Зієдоніса Цауне.

Івано-Франківськ – місто-побратим Єлгави, тому коли у Елгавської крайової думи виникла ідея запросити дітей українських військовослужбовців на різдвяні свята, вибір закономірно випав саме на це місто.

«Чим можемо, тим допоможемо Україні»

За словами Зієдоніса Цауне, цей період дуже нелегкий для українців, які безпосередньо відчувають наслідки військових дій, а також для дітей, батьки яких захищають Україну. А оскільки Різдво – це час, коли слід допомагати тим, кому важко, тому Єлгавська крайова дума вирішила запросити дітей українських військовослужбовців до Латвії для відпочинку.

Мер Єлгавської крайової думи Зієдоніс Цауне каже:

Латвія, як головуюча в Раді ЄС країна, може зробити багато важливого для України
Зієдоніс Цауне

«Вважаю, що це наш обов’язок – допомагати тим, кому важко. Взагалі Латвія, як головуюча в Раді ЄС країна, може зробити багато важливого для України. Наш міністр закордонних справ під час візиту до Києва говорив про необхідність припинення російської агресії в Україні. Ми – за те, щоб жити мирно, бо Латвія знає, що таке війна. Тому, чим можемо, тим допоможемо Україні».

Латвійська сторона взяла на себе усі фінансові витрати за перебування дітей у Латвії, дорожні витрати та оформлення необхідних документів – родини дітей. Наразі, сьогодні 100 євро для українців це – значні кошти.

Тому за словами заступника голови Єлгавської крайової думи Айї Трачуми, для наступної поїздки українських дітей до Латвії, яка передбачається влітку, усі витрати може покрити латвійська сторона.
Серед дітлахів є переселенці з Луганська і Донецька, є й такі, батьки яких загинули, захищаючи Україну. У більшості ж батьки воюють у регулярних військах української армії в зоні АТО або лікуються від поранення.

Батько поранений, він зараз у госпіталі у Львові. Я його навідував. Який настрій у нього? Каже, як вилікується, то знову піде захищати Україну
Олександр Гончар

«Батько поранений, він зараз у госпіталі у Львові. Я його навідував. Який настрій у нього? Каже, як вилікується, то знову піде захищати Україну», –розповідає Олександр Гончар.

Тетяна Шаленко і Людмила Нижник зазначили Радіо Свобода, що пишаються своїми батьками і вірять, що 2015 рік принесе мир Україні.

Учні з Івано-Франківська перебувають у Латвії з 5 до 15 січня. У програмі перебування: зустрічі з однолітками з латвійських шкіл, відвідування Національної бібліотеки, Будинку ЄС у Ризі, ознайомлення з пам’ятками архітектури Латвії, зустріч з дипломатами в посольстві України в Латвії, інші розважальні заходи. Місцеві українці з культурного центру «Джерело» постійно опікуються дітлахами.

Програма дуже насичена, цікава, кольорова. Дуже нам подобається, діти дуже задоволені. Умови проживання гарні
Люба Іванійчук

«Програма дуже насичена, цікава, кольорова. Дуже нам подобається, діти дуже задоволені. Умови проживання гарні. Коли ми їхали сюди, нам казали, що будемо у гуртожитку проживати. Дітки трохи засмутилися, але тут такі гуртожитки, як у нас готелі», – поділилася враженнями педагог української групи Люба Іванійчук.

Латвійські сім’ї чекають на українських дітей

«Рятуючи одну дитину, ти рятуєш увесь світ», – керується гаслом уродженка Слов’янська, мати восьми дітей, п’ятеро з яких прийомні, нині керівник альянсу «Латвія без сиріт» Антоніна Кравцун. Латвійський альянс у співпраці з українським «Україна без сиріт» в рамках програми «Від сім’ї до сім’ї» допомагає дітям з зони військових дій на сході України пройти психологічну реабілітацію в Латвії.

Вже майже 60 українських дітей, які на власні очі бачили жахіття війни, протягом кількох місяців проживання у Латвії мали змогу відволіктися, пристосуватися до нових умов життя, врешті-решт знову навчитися посміхатися і вірити людям.

Українські діти проживали в латвійських сім’ях, які взяли на себе повне їхнє фінансове забезпечення. Антоніна Кравцун повідомила Радіо Свобода, що ще 25 латвійських сімей готові взяти у свої родини для короткочасного проживання українських дітей із зони конфлікту або переселенців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG