Доступність посилання

ТОП новини

Франція веде війну з тероризмом, джигадизмом і радикалізмом – прем’єр


Президент Франсуа Олланд (л) під час прощання з загиблими працівниками поліції, Париж, 13 січня 2015 року
Президент Франсуа Олланд (л) під час прощання з загиблими працівниками поліції, Париж, 13 січня 2015 року

Франція веде «війну з тероризмом, джигадизмом і радикалізмом», заявив сьогодні прем’єр-міністр Манюель Вальс, виступаючи в парламенті країни.

Цього дня в Парижі ховали 7 із 17 жертв терактів ісламістів минулого тижня.

Президент Франсуа Олланд узяв участь у церемонії вшанування пам’яті трьох працівників поліції, які загинули тоді. Він наголосив, що Франція «ніколи не відступить» під тиском таких нападів.

Іще 4 жертви, які загинули під час захоплення єврейської кошерної крамниці в Парижі, поховали сьогодні ж у Єрусалимі. В церемонії прощання взяв участь прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

Під час прощання з загиблими на цвинтарі в Єрусалимі, 13 січня 2013 року
Під час прощання з загиблими на цвинтарі в Єрусалимі, 13 січня 2013 року

А в Німеччині канцлер Анґела Меркель разом із тисячами німців прийшла взяти участь у демонстрації мусульманських організацій у Берліні. Мета цієї акції – виступити за терпимість, засудити напади ісламістів у Парижі й відкинути дедалі сильніший антиісламський рух у самій Німеччині.

7 січня троє нападників убили 12 людей, із них 8 журналістів, у редакції газети «Шарлі Ебдо» в Парижі, вигукуючи ісламістські гасла й заявляючи, що це «помста за пророка» – видання раніше кілька разів публікувало карикатури на пророка Магомета й інші, що висміювали ісламістів. 8 січня інший нападник вбив у Парижі жінку-поліцейського. 9 січня, як вважають, цей же нападник, пов’язаний із першими, захопив заручників у супермаркеті кошерних продуктів у Парижі. При цьому загинули чотири людини. Того ж дня поліція внаслідок штурму ліквідувала і цього, і двох із нападників на журналістів.

XS
SM
MD
LG