Доступність посилання

ТОП новини

Захід обіцяє зайняти тверду позицію проти ісламістських екстремістів


Президент США Барак Обама (праворуч) та прем`єр-міністр Великобританії Девід Камерон
Президент США Барак Обама (праворуч) та прем`єр-міністр Великобританії Девід Камерон

Лідери США та Британії оголосили свою позицію на шпальтах газети

Сполучені Штати та Великобританія пообіцяли виступити єдиним фронтом проти ісламістських екстремістів після того, як 17 людей загинуло в Парижі від нападів бойовиків минулого тижня, які загалом тривали три дні.

Президент США Барак Обама та прем’єр-міністр Великобританії Девід Камерон взяли на себе це зобов’язання, у той час, як французький президент Франсуа Олланд сказав, що мусульмани є «головними жертвами фанатизму, фундаменталізму та нетерпимості».

У спільній статті, опублікованій 15 січня у британській газеті Times of London перед дводенними зустрічами у Вашингтоні, Обама і Камерон зазначили, що світ відповів на паризькі атаки «одним голосом», і що вони нікому не дозволять «змушувати свободу слова мовчати».

«Стикаємося ми чи то з поодинокими фанатиками, чи то з терористичними організаціями, екстремісти нас не залякають. Ми переможемо цих варварських вбивць і їхню спотворену ідеологію», – написали вони.

Джон Керрі
Джон Керрі

Держсекретар США Джон Керрі має зустрітися з президентом Франції Франсуа Олландом у Парижі 16 січня, щоб обговорити минулого тижня.

Виступаючи в Болгарії, Керрі заявив, що його візит до Франції є для того, щоб «поділитися обіймами з Парижем і висловити нашу прихильність до Франції».

Ангела Меркель
Ангела Меркель

Тим часом, у Берліні, канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла посилити заходи безпеки проти ісламістських екстремістів.

Звернувшись до парламенту після хвилини мовчання в пам’ять жертв паризьких нападів, Меркель сказала: «Проповідники ненависті, люті правопорушники, які діють в ім’я ісламу, ті, хто стоять за ними, та інтелектуальні палії міжнародного тероризму – (ми ­– ред.) будемо з ними боротися усіма правовими засобами, які є у розпорядженні держави».

Вона також висловилася проти гонінь на мусульман. «Ми не дозволимо собі бути розділеними тими, через кого, перед обличчям ісламістського терору, мусульмани та Німеччина потрапляють під загальну підозру», – сказала вона.

Трагедія Charlie Hebdo

Два озброєних чоловіка, викрикуючи ісламістські гасла, увірвалися в офіс французької сатиричної газети Charlie Hebdo 7 січня та вбили 12 людей, серед них – редактори та карикатуристи.

Ісламістське угруповання «Аль-Кайда на Аравійському півострові», що діє головно в Ємені, взяло на себе відповідальність за напад. У відеозверненні лідер угруповання Наср Аль-Ансі заявив, що нападники, брати Саїд і Шеріф Куаші, мали завдання атакувати журнал на знак помсти за пророка Магомета.

Адвокат дружини Саїда Куаші, Сум’ї, розповів британській телерадіокомпанії ВВС, що вона не знала, що її чоловік був екстремістом.

Адвокат Антуан Фласакьєр сказав, що Саїд Куаші поцілував дружину на прощання та сказав, що навістить брата, за декілька годин до нападу на офіс Charlie Hebdo.

Газеті неодноразово погрожували за публікацію карикатур на мусульманського пророка.

Ще четверо людей загинуло 9 січня, коли третій бойовик, Амеді Кулібалі, взяв заручників у кошерному супермаркеті Парижа.

Кулібалі та брати Куаші були вбиті силами безпеки Франції під час спецоперацій того ж дня.

У своєму виступі в Інституті арабського світу у Парижі 15 січня Олланд сказав, що радикальний іслам підживлює суперечки, розходження, конфлікти, та наполіг, що іслам є сумісним із демократією.

Він сказав, що будь-які антимусульманські або антисемітські дії мають бути «суворо покарані».

«Французькі мусульмани мають ті ж права, як і всі інші французи. Ми зобов’язані захистити їх», – сказав Олланд.

Президент також подякував арабам у Франції за їх солідарність під час нападів.

«Я Шарлі»

Мільйони людей взяли участь у Марші єдності і солідарності в Парижі 11 січня, щоб виявити шану жертвам терактів, а також співробітникам Charlie Hebdo, які продовжили працювати над новим випуском часопису.

Після того, як новий випуск журналу був розпроданий протягом декількох годин, Олланд сказав: «Можна вбити чоловіків і жінок, але їхні ідеї – ніколи. Charlie Hebdo живе і буде жити й далі».

Часопис вийшов у Франції 14 січня п’ятимільйонним тиражом, замість звичних 60 тисяч. Надрукували його шістьма мовами, зокрема англійською, арабською та турецькою. Отриманий прибуток передадуть сім’ям загиблих.

На обкладинці Магомет зі сльозами на очах тримає табличку з написом «Я – Шарлі». Ці слова мільйони людей використовували, щоб показати солідарність з жертвами та заявити про свою підтримку свободи слова.

Нова карикатура лише «підливає масло у вогонь»

Нове видання викликало негативні реакції у мусульманському світі, через карикатури на пророка Магомета.

У резолюції, яку ухвалили одноголосно 15 січня, Національна асамблея Пакистану засудила карикатуру та закликала міжнародну спільноту, включно з Європейським союзом, «переконатися, щоб такі речі не повторювалися».

Близько 50 законодавців на чолі з міністром у справах релігії Сардаром Мухаммедом Юсуфом пройшли ходою перед будівлею парламенту в Ісламабаді.

Кілька ісламських груп країни планують марші протесту 16 січня проти публікації карикатури.

Ахмет Давутоглу
Ахмет Давутоглу

В Анкарі прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу назвав карикатуру «серйозною провокацією». «Свобода преси не означає свободу ображати (пророка Магомета – ред.). Ми сповнені рішучості захищати честь пророка так само, як ми сповнені рішучості у нашій позиції щодо тероризму в Парижі», – сказав він.

Щодення опозиційна турецька газета Cumhuriyet, за повідомленнями, була єдиним виданням у більшості мусульманських країн, яке опублікувало статті та карикатури з останнього номеру Charlie Hebdo. Однак, видання так і не опублікувало обкладинку французької газети.

Турецький суд наказав заблокувати доступ до інтернет-сайтів, які опублікували найсвіжішу обкладинку Charlie Hebdo.

Іран заявив, що публікація нової карикатури на Магомета є «образливою» та «провокаційною».

Палестинське угруповання «Хамас» також засудило малюнок. Один із його лідерів, Ізат Рішек, сказав, що карикатура лише «підливає масло у вогонь».

Афганський рух «Талібан» похвалив напад на Charlie Hebdo, назвавши публікацію карикатур на Магомета «непристойним вчинком».

«Ісламська держава», угрупування, якому бойовик, що взяв заручників у паризькому супермаркеті, поклявся у вірності, назвало публікацію малюнків «надзвичайно безглуздим вчинком».

Тим часом, папа Римський Франциск виступив на захист свободи слова, однак додав, що неправильно провокувати інших, ображаючи їхню релігію.

«Не можна провокувати, не можна ображати віру інших, не можна висміювати віру», – сказав він журналістам на борту літака під час перельоту зі Шрі-Ланки на Філіппіни.

Папа Римський також сказав, що вбивати в ім’я бога є абсурдним.

Безпрецедентні кібер-напади

Голова кібер-оборони Франції повідомив 15 січня, що близько 19 тисяч французьких сайтів постраждали від кібер-нападів за останній тиждень.

«Раніше такого ніколи не було. Країна вперше зіткнулася з такою великою хвилею (кібер-нападів – ред.)», – заявив адмірал Арно Костільєр.

За його словами, атакують різноманітні сайти – від сторінок військових установ до піцерій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG