Доступність посилання

ТОП новини

Війна Росії проти України єднає українців світу


Акція біля посольства Росії у Лондоні, 18 січня 2015 року
Акція біля посольства Росії у Лондоні, 18 січня 2015 року

«Ми розуміємо, що лише разом ми можемо допомогти Україні»

У щонайменше 15 країнах світу відбулися акції солідарності з Україною. Українці та громадяни багатьох країн солідаризувалися через загибель 12 людей минулого тижня під Волновахою на Донеччині від ракети, випущеної сепаратистами з «Граду». Акції зі вшанування пам’яті загиблих та на підтримку миру відбулись на кількох континентах, а організатори кажуть, що війна в Україні згуртовує діаспору і зближує її з Україною.

Разом із Маршем миру в Києві та інших великих містах України акції підтримки України відбулися, зокрема, у США, Великій Британії, Франції, Німеччині, Італії, Нідерландах, Австрії, Ірландії, Японії, Аргетині, Португалії, Чехії, Польщі та Росії – у півтора десятках країн і кількох десятках міст, розкиданих на різних континентах.

Акція солідарності з Україною у Берліні, 18 січня 2015 року
Акція солідарності з Україною у Берліні, 18 січня 2015 року

У Лондоні акція відбулась біля посольства Росії і активісти організації «Євромайдан-Лондон» скандували гасло: «Росія, прибирайся з України!»

Британські українці вшанували пам’ять загиблих під Волновахою, а також усіх жертв конфлікту на Сході України, вимагали визнати угруповання «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями, а Росію – країною, яка спонсорує тероризм.

Акція біля посольства Росії у Лондоні, 18 січня 2015 року
Акція біля посольства Росії у Лондоні, 18 січня 2015 року

«Це підтримка українців, які проживають в Україні й по цілому світу, і демонстрація того, що люди за кордоном завжди залишаються українцями і в будь-яку хвилину готові прийти на допомогу», – каже одна з активістів лондонського Євромайдану Надія Пилипчук.

Від нас вони можуть дізнатися про нові деталі про події в Україні. І в такий спосіб ми можемо залучити більше кількість людей на підтримку України
Надія Пилипчук

«Також протести важливі поширенням – я б не сказала пропагандистської, а правдивої інформації, тому що під час протестів підходять дуже багато англійців, звичайних перехожих – вони бачать нас, вони підтримують нас. І саме від нас вони можуть дізнатися про нові деталі, про події в Україні. І в такий спосіб ми можемо залучити більше кількість людей на підтримку України», – зауважила Пилипчук в інтерв’ю Радіо Свобода..

У Парижі місцеві українці співали гімн України і скандували французькою «Донбас – це Україна!»

Акція солідарності з Україною у Парижі, 18 січня 2015 року (Фото: Astrid Zurn)
Акція солідарності з Україною у Парижі, 18 січня 2015 року (Фото: Astrid Zurn)

У Вашингтоні акція відбулася біля Білого Дому, і представники української громади вимагали від американської адміністрації ухвалити жорсткіші санкції проти Росії за її дії щодо України. У Відні на акції солідарності з Україною було зібрано понад 700 євро, на які буде придбане радіообладнання для українських вояків у зоні АТО.

Акція солідарності з Україною у Вашингтоні, 18 січня 2015 року (Фото: Vadym Guliuk)
Акція солідарності з Україною у Вашингтоні, 18 січня 2015 року (Фото: Vadym Guliuk)

У Чехії активісти організації «Прага-Майдан» провели акцію солідарності з Україною на Староместській площі в самому серці Праги, завершивши її гімном України.

Ми в жалобі за загиблими мирними громадянами України, які загинули під Волновахою від дій терористів
Борис Зайчук

«Ми в жалобі за загиблими мирними громадянами України, які загинули під Волновахою від дій терористів. Вони хотіли жити під мирним небом на своїй землі у своїй країні. Вчинили цей злочин терористи», – сказав у виступі посол України у Чеській республіці Борис Зайчук.

На акції в Афінах було записане відеозвернення, в якому діти з недільної школи різними мовами говорять: «Я – Волноваха».


Україна – ближче, українці – згуртованіші

Українські активісти кажуть, що події в Україні зближують їх із Батьківщиною, а також і згуртовують українські громади, адже в акціях беруть участь як представники старих організацій діаспори, так і молоді українці, які приїхали нещодавно і внесли свіжу енергію в життя українських громад у різних країнах світу.

«Ми прекрасно розуміємо, що лише разом – досвідом старшого покоління діаспорян і ентузіазмом молодих українців з новою енергією лише у поєднанні – ми можемо щось зробити, щоб змінити ситуацію в Україні, і щоб допомогти нашій країні і нашим співвітчизникам», – каже Пилипчук.

Марш миру у Києві, 18 січня 2015 року
Марш миру у Києві, 18 січня 2015 року

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG