Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» готовий домовлятися з «Газпром» про ціну газу


«Нафтогаз» готовий домовлятися з російським «Газпром» про проміжні умови постачання газу після 31 березня. Про це йдеться у повідомленні української компанії, опублікованому у середу, 21 січня.

«Заява російської сторони про те, що зниження ціни, що є частиною пакету домовленостей, підписаних представниками України, Росії та ЄС у Брюсселі, буде скасовано з 1 квітня 2015 року, не викликає подиву, тому що угода діє до кінця березня. Беручи до уваги неконкурентність ціни, розрахованої за старою формулою, НАК «Нафтогаз України» пропонує ВАТ «Газпром» провести переговори про умови постачання газу в Україну», – мовиться у повідомленні.

У «Нафтогазі» наголошують, що у грудні минулого року «Газпром» втратив дві третини українського ринку, відтак «змушений забезпечувати максимальну гнучкість поставок».

«Умови «зимового пакету», на яких компанія купує газ у «Газпрому», вже зараз поступаються умовам європейських постачальників «Нафтогазу». У результаті частка ринку російського постачальника в Україні скоротилася на користь європейських компаній», – зазначають у «Нафтогазі».

20 січня голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що з 1 квітня в Україну постачатиметься газ згідно з контрактами від 2009 року.

Згідно з домовленостями, досягнутими за посередництва Європейської комісії у Брюсселі 30 жовтня, Україна і Росія дійшли згоди про відновлення поставок російського газу Києву в зимовий період на умовах передоплати, а також узгодили їхні тимчасові умови до 31 березня березня 2015 року року. Домовленості передбачають, що українська сторона має до кінця року сплатити російській стороні борг у 3 мільярди 100 мільйонів доларів. При цьому умовою початку постачання газу є сплата першої частини цього боргу на суму в 1 мільярд 450 мільйонів доларів, а також передоплати за газ, який Україна хоче купити. Україна ці умови виконала.

Росія повністю припинила постачання газу в Україну у червні 2014 року, заявляючи про борг у 5 мільярдів 300 мільйонів доларів. Із того часу велися переговори про його відновлення у тристоронньому форматі Україна – ЄС – Росія. Тим часом українська сторона оскаржує російські претензії і виставлює власні претензії до контрактів із «Газпромом» у трибуналі при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма.

Упродовж останнього часу ціни на газ на світових ринках падають, оскільки у багатьох контрактах на постачання палива, вони прив'язані до цін на нафту.

XS
SM
MD
LG