Доступність посилання

ТОП новини

Ратифікація Римського статуту – чи не єдина можливість покарати Путіна – правозахисник


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Україна підписала договір про Міжнародний кримінальний суд ще 15 років тому, але досі його не ратифікувала

Яна Борщ

Київ – Ратифікація Римського статуту Міжнародного кримінального суду допоможе покарати винних у загибелі мітингувальників на Майдані (у тому числі Віктора Януковича та його оточення), де б вони не перебували. У цьому переконують українські правозахисники, і зазначають, що ця ратифікація – чи не єдина можливість притягнути до відповідальності Володимира Путіна за вчинену ним агресію проти України.

2000 року Україна підписала Римський статут – договір про Міжнародний кримінальний суд, проте досі не ратифікувала його через невідповідність Конституції. І наразі Україна стоїть перед вибором – покінчити з безкарністю чи й надалі дозволити їй існувати, говорить Мартін Прадель, фахівець у галузі міжнародного правосуддя Міжнародної федерації за права людини:

Сьогодні ви маєте обирати – чи буде безкарність, чи ви назавжди закінчите цю систему помилок. Ось це і є мета ратифікації Римського статуту
Мартін Прадель

«Сьогодні ви маєте обирати – чи буде безкарність, чи ви назавжди закінчите цю систему помилок. Ось це і є мета ратифікації Римського статуту. Ми знаємо причину цих злочинів. Ми знаємо, як виходить так, що вони трапляються. Безкарність призводить до наступних злочинів. Треба зупинити це, і тоді вони не будуть повторюватися», – наголосив Прадель.

«Ми могли б притягувати до відповідальності всіх своїх людей, де б вони не перебували»

Щоб Україна приєдналась до Міжнародного кримінального суду, слід внести зміни в статтю 124 Конституції «Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються». І такий законопроект уже існує, пояснює народний депутат від Блоку Порошенка, заступник голови парламентського комітету із протидії корупції Віктор Чумак. Те, що досі зміни не внесли, пояснюється лише браком політичної волі, говорить він.

Треба було внести правку, щоб казати, що Україна може приєднатися до Міжнародного кримінального суду. А у нас Конституційний суд дав роз’яснення, що це створення судових органів – неукраїнської юрисдикції і це неможливо
Віктор Чумак

«По великому рахунку ми могли б тоді притягувати до відповідальності за міжнародними законами всіх своїх людей, де б вони не знаходилися. В тому-то й справа, що ця правка не вносилась в Конституцію. Треба було внести правку, щоб казати, що Україна може приєднатися до Міжнародного кримінального суду. А у нас Конституційний суд дав роз’яснення, що це створення судових органів – неукраїнської юрисдикції і це неможливо. Тому і потрібно було поміняти відповідну норму в статті. Ніхто не хотів це робити, не було політичної волі», – говорить депутат.

У Верховній Раді зареєстрували також законопроект про визнання положень Римського статуту.

Це практичний інструмент, який потрібен нам прямо зараз

Римський статут концентрується не тільки на виконавцях, а й на вищих посадових особах, які віддають злочинні накази, пояснює Олександра Матвійчук, голова правління Центру Громадянських Свобод, координатор організації «Євромайдан SOS». За її словами, ратифікація Римського статуту допоможе покарати винних у загибелі мітингувальників на Майдані (у тому числі Віктора Януковича та його оточення), де б вони не перебували. Також це – чи не єдина можливість притягнути до відповідальності Володимира Путіна за вчинену ним агресію проти України.

В Україні зараз дуже багато проблем на двох фронтах: на фронті реформ, на фронті війни, але ратифікація Римського статуту це наднагальне завдання. Це практичний інструмент, який потрібен нам прямо зараз
Олександра Матвійчук

«Прямо зараз відбувається те, що в Римському статуті називається воєнним злочином, що є грубим порушенням Женевських конвенцій поводження з військовополоненими або норм Женевської конвенції, що захищають права мирних жителів і не дозволяють використовувати житлові населені пункти або людей в якості воєнних цілей. В Україні зараз дуже багато проблем на двох фронтах: на фронті реформ, на фронті війни, але ратифікація Римського статуту це наднагальне завдання. Це практичний інструмент, який потрібен нам прямо зараз», – зазначає Олександра Матвійчук.

На сьогодні Міжнародний кримінальний суд розглянув чи продовжує розглядати справи понад трьох десятків людей, звинувачених у злочинах проти людяності та геноциді. Максимальне покарання для визнаних винними – тридцять років за ґратами, в окремих особливих випадках – довічне ув’язнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG