Доступність посилання

ТОП новини

Перший штурм Черкаської ОДА: рік по тому


Потрощена будівля Черкаської ОДА, 24 січня 2014 року
Потрощена будівля Черкаської ОДА, 24 січня 2014 року

Судді, які майже всіх затриманих відправляли до СІЗО, досі при посадах

Черкаси – Сьогодні минає рік від першого штурму Черкаської облдержадміністрації. Увечері 23 січня 2014 року черговий вечірній мітинг перетворився у «взяття» Будинку рад. Поки радикально налаштовані активісти виламували двері та вибивали шибки, з вікон ОДА зі шлангів їх поливали водою та оприскували сльозогінним газом. Після штурму поночі правоохоронці затримали 58 осіб, здебільшого випадкових перехожих. За рік у цій справі обласна прокуратура повідомила про підозру двом слідчим та прокурору.

Рік тому Олександр Бука став одним із черкащан, яких міліція затримала нібито за штурм Черкаської облдержадміністрації. Пізно ввечері він вийшов за хлібом у магазин неподалік від Будинку рад. Тоді міліція зачищала територію «за квартал» навколо будівлі.

Фактично, ловили людей, які не були на мітингу під час штурму. Хтось в гості йшов, хтось просто вийшов погуляти
Олександр Бука

«Це було дуже дивне відчуття. Наче ти зараз на свободі, а потім тобі крикнули: «Лежати!». І все: ти розумієш, що щось замкнулося. Ніяк не втекти, тому що було слизько. Фактично, ловили людей, які не були на мітингу під час штурму. Я спілкувався з іншими затриманими – тоді хтось в гості йшов, хтось просто вийшов погуляти», – каже чоловік.

Олександрові міліціонери плюнули в обличчя, раз ударили в грудину та кілька разів по ногах – аж гематоми залишилися. Його затягнули всередину розтрощеного Будинку рад. Таких випадкових затриманих там було більше півсотні. Когось били дужче, когось менше, але усіх обшукували, згадує чоловік. Опісля розсадили по автозаках та повезли до Соснівського райвідділу міліції.

Через два дні Олександра судили у селищі Чорнобай, за півсотні кілометрів від Черкас. Тоді запобіжний захід затриманим нашвидкуруч ухвалювали подалі від обласного центру – у містах та містечках. Як і Олександр Бука, більшість людей після першого судового засідання відсидить у СІЗО, а потім – під домашнім арештом.

Суддів, які ухвалювали рішення про тримання під вартою, досі не люстрували

За словами юристки, громадської активістки Тетяни Кавальчук, яка допомагала затриманим, судді, які тоді автоматично ухвалювали рішення про тримання під вартою, підпадають під люстрацію. Разом з іншими активістами вона звернулася до тимчасової спеціальної комісії, аби та перевірила цих суддів, які й досі при посадах.

Восьмеро суддів, які ухвалювали рішення про тримання людей під вартою, досі продовжують працювати
Тетяна Ковальчук

«Їх восьмеро і всі вони продовжують працювати. Це дуже обурює і мене як громадського активіста, і тих людей, які завдяки тим суддям автоматично потрапили не в дуже хороші умови для вільної людини. При чому частина з них була пересічними жителями Черкас, які опинилися не в той час не в тому місці. Вони були потрібні фактично як жертви і як заручники, щоб вести перемовини з майданівцями», – говорить Кавальчук.

Прокуратура знайшла винних у незаконному затриманні громадян

Тим часом в обласній прокуратурі кажуть, що повідомили про підозру двом слідчим та прокурору, які проводили незаконне затримання громадян під час акцій протесту 23 січня минулого року.

«Однак іще раз хочу наголосити, що робота на цьому не закінчена. Для цього треба ще час. І скоро я очікую ще результатів», – говорить обласний прокурор Юрій Шеремет.

Ольга Галушко
Ольга Галушко

Сьогодні також минає рік, відколи черкащанці Ользі Галушко з четвертого поверху облдержадміністрації під час мітингу кинули вазон на голову. У прокуратурі встановили, що його жбурнули руками. Вже навіть визначили працівників міліції, які в той час могли перебувати у будівлі. Однак кривдника все ще не знайшли, тож і підозру нікому не оголошували.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG