Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах народ ламають через коліно – Тетяна Чорновол


Черкаси – У Черкасах для фізичного знищення учасників Євромайдану сформовані загони хлопців-тітушок – так званий «ескадрон смерті». Про це заявила журналіст Тетяна Чорновол. Вона стверджує, що до організації таких загонів нібито має стосунок голова обласної держадміністрації Сергій Тулуб, який активно захищає інтереси президента Віктора Януковича в регіоні. Натомість Сергій Тулуб категорично відкидає такі твердження і визнає лише існування активістів, які законно прийшли боронити облдержадміністрацію від нападів правопорушників.

Черкаси стали другою гарячою точкою України, де народ ламають через коліно, заявляє журналістка Тетяна Чорновол, яка під час Євромайдану змушена була провести кілька тижнів у лікарні внаслідок побиття, вчиненого проти неї неподалік Києва. За її словами, у Черкасах із міцних молодиків у цивільному одязі сформували «ескадрон смерті», який має фізично винищувати громадських активістів. Чорновол стверджує, що до їхнього створення причетний нібито голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб, а дії цих формувань узгоджено з «Беркутом».

Від міцних молодиків із цих загонів журналістці та її чоловікові довелося втікати у центрі Черкас уночі із неділі на понеділок. Тоді Чорновол разом із автомайданівцями прибула до Черкас підтримати жителів міста. Однак на Соборній площі відбувся повторний штурм облдержадміністрації, після якого били й затримували громадських активістів.

Ми в той час були навіть не біля ОДА, на нас накинулися люди в цивільному
Тетянав Чорновол
«Це був загін людей у цивільному одягу. Доволі міцних хлопців, яких було чимало. Ми в той час були навіть не біля ОДА, на нас накинулися люди в цивільному. Просто даний наказ людям, задіяним у цих «ескадронах смерті», бити так, щоб убивати», – каже вона.

«Оскільки голова у мене вже була розбита, били по всьому тілу»

Разом із Чорновол до Черкас приїхав її друг, активіст, голова Корсунь-шевченківської громадської організації «Правовий простір» Олег Собченко. Він розповідає, що втікаючи, заступився за хлопця, якого тітушки били битами. Усе, що він пам’ятає до втрати свідомості, – як тітушки вже били його по голові. Собченко зауважує, що це були кремезні чоловіки середнього віку, одягнені у спортивний чи шкіряний одяг, із жовтими стрічками на правій руці.

«Беркут» уже бив мене лежачого. Певно, завдав від 20 до 30 ударів.
Олег Собченко
«Після того вони передали мене «беркутівцям». «Беркут» уже бив мене лежачого. Певно, завдав від 20 до 30 ударів. Я був уже в притомному стані і все відчував. Оскільки голова у мене вже була розбита, били по всьому тілу, часто наносили удари в одне й те саме місце. Нас таких постраждалих було десь дев’ятеро. Спершу нас потягли в автобус «Беркута» і повалили на підлогу. При цьому жорстоко били і скакали ногами. Тобто підскакували, щоб зламати ребра. Пам’ятаю, що багато дуже було крові на підлозі – вона була слизька від неї», – розповідає він.

Унаслідок отриманих травм, із Соснівського райвідділку Собченко потрапив до лікарні, звідки, після отримання допомоги зміг вийти на волю.

«Ярлики розвішувати тут є багато охочих»

З палками ніхто не бігав. А якщо хтось там на вулиці когось побачив, то це вже інше питання
Сергій Тулуб
Між тим голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб на запитання журналістів про так званих помічників влади – тітушок – зауважив, що не треба навішувати ярлики.
«Ярлики розвішувати тут є багато охочих. Так само можна сказати, що ті, хто прийшли вночі, це бандити, злочинці й це така організована групова організація. Що стосується тих людей, які були десь там, вони не брали участь, коли я бачив. Але те, що були представники з різних районів, і те, що це була невеличка кількість, то це активісти, які, як кажуть, прийшли допомагати, щоб не було таких випадків, як 23 січня, коли прийшли і почали палити в приміщенні ОДА, а вогнегасників не було кому взяти в руки. Це їхнє завдання. З палками ніхто не бігав. А якщо хтось там на вулиці когось побачив, то це вже інше питання – чиє це було, як це було тощо», – сказав він.

За словами Сергія Тулуба, він із першої хвилини на власні очі бачив, як автомайданівці, які приїхали на 56 автівках, зокрема і на двох мікроавтобусах, організовано «із кийками, дубинками, озброєні та одягнені» пішли до входу до облдержадміністрації і почали жбурляти «коктейлі Молотова» в будівлю та «голосно висловлюватися нецензурною лексикою». Тому він вважає повторний нічний штурм ОДА «добре спланованою акцією агресії».
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG