Доступність посилання

ТОП новини

Визнання бойовиків терористами або чи назве Рада речі своїми іменами?


З огляду на події на Донбасі депутати збираються на позачергову сесію

Київ – У понеділок, 26 січня з метою підготовки до позачергової сесії парламенту збирається Рада коаліції. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закликав парламентарів прибути до Києва. Депутати мають розглянути законодавчі ініціативи ініційовані на останньому засіданні РНБО. За словами депутатів, одним з ключових питань порядку денного може стати визнання «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями.

Рада національної безпеки і оборони ініціювала пакет законодавчих змін щодо посилення обороноздатності держави, зокрема, внесення змін до закону про люстрацію у частині дозволу досвідченим офіцерам та генералам продовжувати військову службу.

За словами самих представників парламентської більшості, одним із ключових питань порядку денного має стати визнання так званих «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями.

Народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко нагадує, що це питання порушували ще влітку минулого року, але тоді для ухвалення рішення забракло кількох голосів. Він припускає, що так сталося через позицію Росії, «яка наполягала, щоб їх не визнавали такими».

Терористичний статус переговори ускладнює, але не скасовує

Визнати сепаратистські утворення терористичними організаціями було би логічним результатом останніх подій на Донбасі. Днями міністр закордонних справ Павло Клімкін наголосив, що важливо також напрацювати відповідні судові рішення.

«Усім стало абсолютно зрозуміло, що вони є терористами, після трагедії з малайзійським «Боїнгом». Для Європейського союзу і для інших наших друзів і партнерів необхідні відповідні юридичні обґрунтування і рішення судів. Ви знаєте, такі рішення вже починають з’являтися, зокрема – є рішення суду в Слов’янську», – зазначив урядовець.

Однак, наголошують експерти, треба бути готовим до того, що визнання сепаратистських утворень терористичними організаціями ускладнить як економічні відносини з окупованими територіями, так і подальші переговори із сепаратистами та з Москвою, яка їх підтримує:

«Пересічні громадяни чекають від влади якихось конкретних дій. Це не означає, що треба кинути усі війська в наступ на Сході. Але визначити свою позицію до тих, хто вбиває українців у Маріуполі та в інших містах – таке рішення потрібне», – вважає політичний експерт Євген Магда.

Разом із тим депутати та експерти зазначають, що надання статусу терористів для сепаратистів не означатиме припинення переговорів із ними. За словами Євгена Магди, «переговори із терористами ведуться так чи інакше в усьому світі. А знайти посередників – це для дипломатів питання не надзвичайно складне».

Позачергова сесія Верховної Ради має відбутися 27 січня.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG