Доступність посилання

ТОП новини

Говорити про ефективність і чесність бюджету Києва підстав немає – Гацько


Міський голова Києва Віталій Кличко
Міський голова Києва Віталій Кличко

Опоненти закидають Кличкові, що столичний бюджет ухвалили поспіхом

Київ – Столична міськрада ухвалила бюджет Києва на 2015 рік. Його прибуткова частина становить понад 22 мільярди гривень – приблизно на 2 мільярди більше, ніж торік. За словами мера Віталія Кличка, це перший прозорий та чесний бюджет столиці за багато років. Натомість опоненти міського голови запевняють, що бюджет столиці принципово не відрізняється від того, яким він був за попередньої влади і ухвалений із порушенням регламенту. Про це Радіо Свобода заявив член бюджетного комітету Київради, очільник «Демократичного альянсу» Василь Гацько.

– Кличко запевняє, що це перший прозорий і чесний бюджет столиці за багато років…

– Ні, цей бюджет приблизно такий самий, як і бюджет попереднього голови міськадміністрації Попова. Це, знаєте, як старий башмак, в якому ходити можна, але зручності і комфорту киянам від нього не буде. Щоби бюджет був прозорим і відповідним чином виконувався, то необхідно достатньо часу для обговорення, встановлення пріоритетів і так далі. Не було такого!

Уявіть собі, що фінансуємо кілька десятків міських цільових програм і не знаємо, наскільки це фінансування впливає на їхні кінцеві цілі

Цьому бюджету не передував аудит міських цільових програм. Уявіть собі, що фінансуємо кілька десятків міських цільових програм і не знаємо, наскільки це фінансування впливає на їхні кінцеві цілі. І тому говорити про ефективність цього бюджету чи про його чесність підстав немає.

– Даруйте, але мер запевняє, що бюджет обговорювався з громадськістю.

Василь Гацько
Василь Гацько

– Це все імітація чистої води. Бюджет представили депутатам Київради 22 січня. Згідно з регламентом, десять днів після цього мало бути відведено на надання пропозицій і ще десять днів – на проведення дискусій. Тобто – двадцять днів. А ми 22 січня заслухали на засіданні Київради заслухали проект бюджету – доповідь першого заступника голови КМДА Ніконова, а через шість днів ми його уже ухвалювали. Тому заяви про прозорість і про залучення громадськості є міфом.

Бюджет – це фактично згусток інтересів мажоритарників, голів райдержадміністрацій, тобто «УДАРу» із «Солідарністю».

Повірте, бюджет – це не той документ, з яким у лічені дні можна ознайомитися. У нашому випадку, бюджет – це фактично згусток інтересів мажоритарників, голів райдержадміністрацій, тобто «УДАРу» із «Солідарністю». Навіть на бюджетній комісії наполегливо рекомендували головам райдержадміністрацій враховувати інтереси мажоритарників. Це є чистої води використання адміністративного ресурсу. «УДАР» і «Солідарність» голосували «за», бо цей бюджет враховує їхні побажання напередодні місцевих виборів восени. Фракції меншості – «Самопоміч», Радикальна партія, «Демальянс» – голосували «проти» або «утримувалися».

– Кличко натомість каже, що Київ заощадив на управлінському апараті.

Ми спеціально звернулися до колег у Німеччині, Франції, Швеції: ніде немає такого, щоби частину бюджету дали витрачати конкретному депутату

– Так, ідеться про 20 мільйонів гривень. Але залишаються видатки, які потребують однозначного перегляду. Наприклад, є дві програми видатків, які в «Демальянсу» викликають великий подив. Насамперед, це так звані депутатські кошти, а це більше 20 мільйонів гривень. Ми спеціально звернулися до колег у Німеччині, Франції, Швеції: ніде немає такого, щоби частину бюджету дали витрачати конкретному депутату.

Крім того, не влаштовує, що є комунальні ЗМІ, які потребують десятків мільйонів гривень щороку. А це «Кличко-ТV», «Кличко-газета» – використання коштів платників податку для власного піару. Є видатки, яких у новій європейській столиці, якщо ми Київ сприймаємо таким – не повинно бути.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG