Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти й волонтери: в зоні АТО – гуманітарна катастрофа


Українські вояки відбивають атаки сепаратистів і російських військових, і паралельно – намагаються допомогти місцевим мешканцям, які залишаються жити біля лінії фронту

Київ – Певне зменшення інтенсивності бойових дій на Донеччині та Луганщині констатують у штабі АТО, і пояснюють це тим, що українська артилерія знищила частину ударних груп бойовиків та російських військ. Однак цього оптимізму не поділяють волонтери, українські вояки та журналісти, які перебувають на місці подій: за їхніми словами, обстріли та бої не вщухають, зокрема в районі Пісків та Дебальцева на Донеччині. Волонтери говорять про відсутність адекватного постачання вояків та інформування про їхні успіхи з боку держави. Але найбільшою проблемою, яка є на лінії зіткнення, журналісти представники українських підрозділів називають гуманітарну катастрофу у прифронтових поселеннях.

Ситуація в зоні проведення антитерористичної операції залишається напруженою. За останню добу територія, підконтрольна українським військам, зазнала більше ста обстрілів, причому кілька разів бойовики цілеспрямовано стріляли по мирних населеним пунктах, повідомив журналістам з лінії зіткнення речник штабу АТО Леонід Матюхін.

«На луганському напрямку бойовики зі стрілецької зброї, артилерії та мінометів вели вогонь по Станиці-Луганській, Валуйському, а також по Петрівці. У Донецькому напрямку, з ворожих мінометів і артилерії були обстріляні Новоласпа), Опитне, Петровське, Таранчук, Славне та Миколаївка», – зазначив речник штабу АТО.

Леонід Матюхін спростовує повідомлення сепаратистів про нібито зайняті ними окремі села на лінії зіткнення.

Зі свого боку інший речник антитерористичної операції Андрій Лисенко говорить про зменшення інтенсивності атак з боку сепаратистів, і про те, що ризик взяття в оточення Дебальцева зменшився.

«Фронт врегульований, ті частини, які вирушали з боку терористів, були просто розбиті. Ми зараз поки що не кажемо остаточну кількість військової техніки, яку вони втратили, але це десятки одиниць і сотні бійців», – запевняє Лисенко.

Волонтери: атаки російських танків під Дебальцевим – відбили

Водночас активіст і волонтер Олексій Мочанов 29 січня повідомив у соцмережах про артилерійську і танкову атаку російських сил на Вуглегірськ біля Дебальцева.

Окремі бойові зіткнення на цьому плацдармі тривають і досі, але масштабну танкову атаку на Вуглегіроськ українські батальйони відбили, повідомляють вояки і волонтери з місця подій. Про це зокрема зазначила Радіо Свобода волонтер, яка опікується 128-ю бригадою Збройних сил, Марія Гобова.

«Ми щодня бачимо відео та сюжети про нібито захоплені бойовиками українські села та про катування українських полонених. Чому Міноборони не подбає про висвітлення успіхів українських вояків? А такі успіхи є. Враховуючи державну таємницю, я як волонтер, не можу говорити про певні подробиці, – пояснює Марія Гобова. – Але маю інформацію, що 128-а бригада в районі Дебальцева тримає позиції, і що в одному з останніх зіткнень хлопці знищили щонайменше 5 танків супротивника».

Серед проблем, які є на плацдармі, волонтерка називає відсутність належного постачання предметами першої необхідності з боку Міноборони. «Ми робимо це, виконуючи роль міністерства», констатує вона.

Тим часом про локальний успішний наступ повідомляє батальйон «Донбас» з Луганщини. Так, вояки батальйону зачистили від російських вояків та найманців село Оріхове біля Первомайська, і підірвали залізничну гілку, якою у цей район надходило підкріплення до сепаратистів з боку Російської Федерації. Підтверджує це і відео Радіо Свобода та Reuters з Оріхового.

Потрібно налагодити евакуацію цивільних – журналіст

Українські підрозділи відбивають атаки і в іншій гарячій точці – селищі Піски біля Донецького аеропорту, яке обстрілюється майже безперервно, повідомляє Радіо Свобода речник 5-го батальйону добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Алла Мегель. За її словами, тут, як і в інших селищах на лінії фронту, має місце гуманітарна катастрофа і українські бійці допомагають місцевим мешканцям як можуть.

«У Пісках зруйновані майже всі будівлі, залишилися підвали і окремі, дивом вцілілі, будинки. Близько ста мешканців досі живуть у підвалах: вони не захотіли або не змогли виїхати. А нині через постійні обстріли – це зробити проблематично. Ми вивозимо тих, хто висловлює таке бажання. Забезпечуємо хлібом, водою і одягом, який маємо. Останнім часом тут створюється якась подоба місцевої влади: громадська приймальня та амбулаторія», – повідомляє представниця «Правого сектору».

Між тим громадська ініціатива «Донбас-SOS» повідомляє про евакуацію місцевих мешканців з Дебальцева, Авдіївки та інших небезпечних населених пунктів. За минулу добу з Дебальцева виїхали сотні людей. Журналістка проекту «Новое Время» Шахіда Якуб повідомляє Радіо Свобода про те, що зокрема в Авдіївці люди не мають ані води, ані світла, ані можливості виїхати, і що державна система евакуації там не налагоджена.

Тим часом Державна служба з надзвичайних ситуацій звітує про те, що вже завезені з Німеччини та зібрані у Дніпропетровській, Харківській та Запорізькій областях сім транзитних містечок для вимушених переселенців із зони АТО. На сайті ДСНС є мапа з інформацією, в якій області України які помешкання готові прийняти переселенців, діє й гаряча лінія для тих, хто потребує евакуації з зони бойових дій та тимчасового поселення.

Тим часом журналісти Радіо Свобода повідомляють з місця конфлікту, що територіями, які контролюють сепаратисти, до лінії фронту пересувається велика кількість російської бронетехніки, і що це може означати підготовку до подальшого загострення протистояння на сході України.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG