Доступність посилання

ТОП новини

Меркель: списання боргів Греції не має бути


Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила в оприлюдненому в суботу інтерв’ю, що не бачить можливості нового списання боргів Греції, яка перебуває в тяжкій борговій і бюджетній кризі.

В інтерв’ю виданню Hamburger Abendblatt вона нагадала, що окремі приватні кредитори й банки вже самі добровільно списали мільярди євро з боргів Греції.

Її заява з’явилася по тому, як у п’ятницю міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс заявив, що його країна відмовляється співпрацювати з аудиторами міжнародних кредиторів Афін – Європейської комісії, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду.

Виступаючи на напруженій прес-конференції в Афінах разом із головою єврозони Єруном Дейсельблумом, міністр заявив, що його країна продовжить переговори з самими позикодавцями, але не з їхніми аудиторами, яких він назвав «комісією, створеною на прогнилих підвалинах».

Греція також відмовляється від останнього, ще не отриманого, траншу міжнародної допомоги, додав він.

Досі Греція вела з кредиторами й їхніми аудиторами постійні переговори, звітуючи про виконання суворих умов цієї допомоги, щоб отримати право на чергову суму. Через те, що переговори про останній транш у 7 мільярдів 200 мільйонів євро не встигли завершити за попереднього уряду, ця сума лишилась наразі не виплаченою.

Новий уряд лівацьких і правих популістів на чолі з Алексісом Ципрасом, який прийшов до влади минулого тижня, вже заявляв, що скасовує низку планованих раніше приватизаційних проектів і значно знижує плани бюджетних надлишків, необхідних для виплати величезного державного боргу Греції.

Нині чинні умови надання Греції допомоги від Європейського союзу, країн-членів і Міжнародного валютного фонду загалом на 240 мільярдів євро, яка має на меті врятувати країну від дефолту, вимагають від Афін суворих заходів заощадження і радикальних економічних реформ.

Ці реформи вже призвели до зубожіння частини населення і збільшили соціальну напруженість. На такій протестній хвилі позачергові парламентські вибори тиждень тому привели до влади ультралівацьку популістську політичну партію «Коаліція радикальної лівиці», відому також за скороченою назвою «Сіріза», на чолі з Алексісом Ципрасом. Ця партія створила новий уряд спільно з правою популістською партією «Незалежні греки». Обидві партії, протилежні за політичним спрямуванням, об’єднує практично єдине: вороже ставлення до суворих економічних умов, на яких Греція отримує міжнародну фінансову допомогу для порятунку країни від дефолту.

XS
SM
MD
LG