Доступність посилання

ТОП новини

Україна чекає від Заходу на високоточну зброю у протидії російському «воєнторгу» – експерт


Яка летальна західна зброя може перекрити на Донбасі «воєнторг» із Росії?

Київ – Можливі поставки Заходом летальної зброї Україні здатні суттєво вплинути на хід війни на Донбасі. Про це заявив Радіо Свобода колишній командувач аеромобільних військ Іван Якубець, коментуючи повідомлення про те, що США розглядають усі варіанти підтримки України. В американському Держдепартаменті не підтвердили ухвалення рішення про надання Україні зброї, але і не виключили його. Українській армії потрібна будь-яка допомога – від касок із бронежилетами до БТР-ів, зауважив Іван Якубець. Але справді перекрити нескінченний російський «воєнторг» на Донбасі може лише керована протитанкова зброя, сучасні засоби розвідки та високоточні засоби ураження, зокрема, ракети.

– Я думаю, що не варто перебільшувати значення можливого надання Заходом летальної зброї Україні. Наприклад, якщо йдеться про таку допомогу, яку надають зараз – каски, бронежилети та подібне обладнання, польове спорядження й решта, то особливо це не вплине на ведення воєнних дій в зоні АТО з нашого боку. Вплине тільки можливе надання сучасних засобів ведення збройної боротьби.

Ракетні установки навряд чи нам дадуть. Хоча б ми отримали засоби розвідки. Це – сучасні безпілотники й решта. Але кардинальним буде вплив на ведення воєнних дій тільки в тому разі, якщо ми отримаємо сучасні розвідно-ударні комплекси

Це – електронно-розвідувальні комплекси контрартилерійської боротьби, вплине також протитанкова керована зброя (на кшталт наших протитанкових комплексів «Фагот», які в Україні є застарілими зразками). Вплине безумовно, якщо ми отримаємо важку високоточну стрілецьку зброю, снайперські гвинтівки, кулемети і тому подібне. Вплине, якщо ми отримаємо…Ракетні установки навряд чи нам дадуть. Хоча б ми отримали засоби розвідки. Це – сучасні безпілотники й решта. Але кардинальним буде вплив на ведення воєнних дій тільки в тому разі, якщо ми отримаємо сучасні розвідно-ударні комплекси.

– А що це таке мається на увазі?

– Мається на увазі розвідка, ухвалення рішень (командний пункт) і засоби високоточні засоби ураження. Це або ракети, або крилате ракети, або високоточні боєприпаси калібру 155 й вище. Але вони потребують їхньої гарматної артилерії, їхньої бойової техніки – американської.

Дуже бажано було б, щоб вони нам бодай допомогли броньованими автомобілями та БТРами, машинами багатоцільового призначення

Я так думаю, що нам скоро очікувати не слід такої високоточної зброї, яка дасть нам змогу в короткий термін часу мати перевагу. А очікувати такого чогось середнього, що підтримуватиме нас – це може бути. Дуже бажано було б, щоб вони нам бодай допомогли броньованими автомобілями та БТРами, машинами багатоцільового призначення.

– Тим часом у Росії не перестає працювати на повну потужність «воєнторг», як цинічно сепаратисти на Донбасі називають поставки російських озброєнь…

– Вони настільки оснащені бойовою технікою, бронетанковою, танками, бронетранспортерами, гарматами, реактивними установками, ракетними установками, що це вже нас переважає. Ми вже ледве тримаємо оборону. Ледве.

– Навіть так?

– Так. Про це свідчить те, що трапилося в районі Донецького аеропорту. А також те, що зараз відбувається в районі Дебальцевого. Тому, безумовно, потрібна така суттєва допомога (з боку Заходу – ред.). Тому що або економіка України не справляється, або не знаю з яких причин не можемо поставити в стрій ті тисячі танків, артилерії та інших засобів ведення збройної боротьби, щоб дати відповідну відсіч ворогу. Просто не розумію – чому?

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG