Доступність посилання

ТОП новини

Можливо, Путін розкаже про тисячі загиблих на Донбасі солдатів Росії – посол Никитюк


©Shutterstock
©Shutterstock

«Це війна, яка ведеться з використанням регулярних військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації»

Український посол у Таджикистані Віктор Никитюк у розмові з Радіо Свобода розповів про своє розуміння позиції Росії стосовно анексії Криму та конфлікту на Донбасі, дій міжнародної спільноти, а також про своє бачення поточної кризи на сході України.

– Мені здається, для того, щоб повністю усвідомити складність нинішньої ситуації в Україні, краще використовувати більш точні формулювання. Дійсно, сьогодні доводиться чути слова «ситуація», український «конфлікт», але вони не відображають суть всього того, що відбувається.

На сході України ведеться війна. Але, хотів би наголосити, це не громадянська війна. Це війна Російської Федерації проти України

В даний час на сході України ведеться війна. Але, хотів би наголосити, це не громадянська війна. Це війна Російської Федерації проти України. Війна, яка ведеться з застосуванням живої сили, зброї, техніки, що надходить в Україну на підтримку терористів, із використанням регулярних військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації та російських найманців. Йде війна Росії проти України на території України.

– Як Ви гадаєте, чому Росія анексувала Крим і підтримує сепаратистський рух на сході Україні? Що є кінцевою метою Москви?

Віктор Никитюк, посол України в Таджикистані (праворуч) і кореспондент Радіо Озоді Хуршед Хамдам (ліворуч)
Віктор Никитюк, посол України в Таджикистані (праворуч) і кореспондент Радіо Озоді Хуршед Хамдам (ліворуч)

– По-перше, я хотів би сказати, що Україна ніколи не визнає анексії Криму. Навіщо Росія почала війну? На мою думку, є кілька причин. Безпосереднім приводом стало рішення України підписати Угоду про асоціацію з Європейським союзом. Для Кремля це означає, з їх точки зору, втрату України. Чому втрату? Тому що вона виходить зі сфери впливу Кремля – раз; народ реалізує своє право вирішувати свою долю самостійно – два; рішення України та її рух у бік Європейського союзу може бути за приклад для інших країн, які Росія розглядає, як сферу свого впливу, – три. Зрештою, рішення України рухатися в бік Європи може послужити прикладом і для суб’єктів самої федерації.

Міжнародна спільнота принципово стоїть на тій позиції, що Крим – це невід’ємна частина неподільної, суверенної України

Війна на Донбасі також має декілька причин. З одного боку, це прагнення відволікти увагу від Криму і спробувати переконати міжнародне співтовариство в тому, що кримське питання вже знято з порядку денного і до нього не варто повертатися. На щастя, Кремлю це не вдається. Міжнародна спільнота принципово стоїть на тій позиції, що Крим – це невід’ємна частина неподільної, суверенної України. Є й інші аспекти. Крім простої економічної зацікавленості, яка поки що обертається для Кремля тільки економічними проблемами, очевидно, війна на Донбасі – це крок до прокладання сухопутного коридору в Крим. Тому важко прогнозувати подальший розвиток конфлікту, з урахуванням такої ситуації.

– Як Ви оцінюєте реакцію світової спільноти на дії Росії? Чи вважаєте Ви, що їхні дії допоможуть змінити ситуацію в Україні на краще?

Ми є свідками ефективності санкцій, які ухвалені міжнародною спільнотою проти держави-агресора

– Для нас підтримка міжнародної спільноти дуже важлива і ми її відчуваємо. Подивіться на рішення міжнародних організацій, Генасамблеї ООН, Парламентської асамблеї ЄС, ОБСЄ, рішення, ухвалені в рамках Євросоюзу, НАТО. Ми дуже сильно відчуваємо цю підтримку. Ми всі є свідками ефективності тих санкцій, які були ухвалені міжнародною спільнотою проти держави-агресора.

Сьогодні найбільша загроза міжнародного порядку та міжнародній безпеці походить саме з Москви

Але, звичайно, хотілося б, щоб ця реакція міжнародного співтовариства була більш суворою. Війна – найтяжчий злочин проти людства. Санкції повинні бути адекватними цій загрозі. На сьогодні, я впевнений, найбільша загроза міжнародного порядку та міжнародній безпеці походить саме з Москви.

– Яка Ваша думка про те, що Кремль відкидає всі звинувачення щодо підтримки сепаратистів на Донбасі?

Можливо, хтось відповість, або Путін, або ще хтось із керівників Кремля, звідки ж беруться тисячі тіл російських солдатів, які вивозяться вантажівками з України в Росію?

– Якщо припустити, що в Україні відсутні російські війська та російська техніка, російські боєприпаси, виникає питання: звідки це береться? Звідки важке озброєння, звідки сучасна зброя? Звідки це все взялося, те, чого там ніколи не було? Хто цим керує? Хто цим воює? «Ополченці» так звані? Адже, якщо говорити про тих громадян України, які входять до числа терористів разом із росіянами та їхніми найманцями, – це, в основному... Я не хочу нікого ображати, але це маргінальні верстви суспільства, які не мають ані найменшого уявлення про те, як керувати зброєю, а тим більше, такою складною. Можливо, хтось відповість, або Путін, або ще хтось із керівників Кремля, звідки ж беруться тисячі тіл російських солдатів, які вивозяться вантажівками так званих гуманітарних конвоїв з України в Росію? Докази присутності російських військових в Україні очевидні. Міжнародні санкції не ухвалюються міжнародним співтовариством, найбільшими державами, найбільшими міжнародними організаціями просто так, за відсутності незаперечних доказів.

– Якими зараз є відносини між Україною та Таджикистаном на тлі поточної ситуації в Україні? Вони залишилися на тому самому рівні, чи змінилися?

Мені дуже приємно бачити українські товари на полицях таджицьких крамниць. Тим не менш, я усвідомлюю, що наш потенціал набагато більший

– Якщо говорити про політичну складову наших відносин, то я їх оцінюю як дуже хороші, дружні, партнерські. Для нас Таджикистан залишається надійним партнером, дуже дружньою країною. Ми завжди раді бачити громадян Таджикистану в Україні в рамках двостороннього співробітництва, в якості туристів, ми завжди раді приймати таджицьких студентів. Те, що я відчуваю, перебуваючи у вашій країні, це аналогічне тепле, відкрите ставлення до України та українців. Якщо говорити про більш практичні аспекти двостороннього співробітництва, то, на жаль, нинішня агресія проти України не могла не вплинути на динаміку економічних відносин. Як приклад, у нас планувалося на 2014 рік проведення чергового засідання двосторонньої міжурядової українсько-таджицької комісії з економічного співробітництва в Україні. У зв’язку з цією ситуацією його дещо відсунули на деякий час. У нас, якщо у 2012 році ще спостерігалося зростання обсягу двостороннього товарообігу, потім пішов спад, і поки що цю тенденцію подолати не вдалося. Хоча, торгово-економічні відносини залишаються все ж активними. Мені дуже приємно бачити українські товари на полицях таджицьких крамниць. Тим не менш, я усвідомлюю, що наш потенціал набагато більший. Але не можна не погодитися з тим, що нинішні трагічні події в Україні, вони не можуть не позначатися на практичних економічних відносинах наших двох країн.

Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах
Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах

На тему вивезення до Росії «вантажу-200»:

Росія приховує загибель росіян в Україні, підміняючи документи загиблих − СБУ

Солдати Росії розкривають правду про війну Путіна проти України (світова преса)

Російських солдатів змушують їхати на Донбас – Лев Шлосберг

Військові Росії вперше увійшли в Україну як Червоний Хрест (світова преса)

Телебачення Росії не може пояснити обвал рубля і «вантаж-200» з України – помічник держсекретаря США

Росія вже втратила на Донбасі більше солдатів, ніж США в Іраку за 12 років (світова преса)

Росія: у Ростові 250 призовників відмовилися їхати воювати на Донбас

Державна таємниця Росії. Загиблі на Донбасі російські десантники

Аеропорт Донецька намагалися взяти до дня народження Путіна – Васильєва

На Донбасі воює 75% «ополченців» із Росії – друг 18-річного загиблого юнака

Втрати російської армії на Донбасі сягають до 4360 осіб – Васильєва

У Росії в СІЗО помістили 73-річну правозахисницю, яка розслідувала справи про загибель солдатів

Російські вояки на Донбасі. Наказано брехати

Зниклі безвісти вояки Росії на Донбасі

Місто Росії, яке чекає на труни з Донбасу

Російські вояки повертаються у трунах зі «смертельної відпустки»

У російському Брянську «афганці» проти війни в Україні

Секрети «таємної війни Путіна»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG