Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Савченко: у припиненні кримінальної справи відмовлено


Надія Савченко, фото до початку голодування, 7 листопада 2014 року
Надія Савченко, фото до початку голодування, 7 листопада 2014 року

У Росії адвокат Марк Фейгін, який захищає ув’язнену там громадянку України Надію Савченко, повідомив у суботу, що у Слідчому комітеті Росії відмовили в задоволенні клопотання про те, щоб кримінальне переслідування проти неї було припинене.

Він оприлюднив у твітері фото постанови про відмову, датованої ще 26 січня, в якій стверджується, що надані адвокатами докази невинуватості Савченко не є безумовними доказами, а докази, зібрані слідством, навпаки, доводять обґрунтованість обвинувачення.

Надія Савченко, яка зараз перебуває в тюремній в’язниці в Москві, тримає голодування на знак протесту проти її утримання під вартою, яке триває вже 57-й день (від 13 грудня). Стан її здоров’я значно погіршився.

Суд у Москві має у вівторок, 10 лютого, розглянути клопотання слідства, яке просить продовжити досудовий арешт Савченко до 13 травня.

28 січня Парламентська асамблея Ради Європи закликала Росію негайно звільнити Надію Савченко, народного депутата України і члена української делегації в ПАРЄ, яка 26 січня отримала через це міжнародний дипломатичний імунітет.

Надію Савченко, українську льотчицю-офіцера, яка брала участь в антитерористичній операції як доброволець, у Росії звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, що перебували в Україні нелегально і в лавах сепаратистів висвітлювали їхні напади на українських силовиків. Російські силовики також твердять, ніби Савченко сама перебралася до Росії, але без документів і відтак незаконно. Через «незаконний перетин кордону» проти неї порушили другу кримінальну справу.

Надію Савченко взяли під варту в Росії після того, як її, захоплену в полон сепаратистами, незаконно й під примусом перевезли через кордон із мішком на голові і влаштували її передачу російським силовикам. За доказами, які має захист, вона потрапила в полон на Донбасі ще до загибелі росіян і відтак не могла бути причетною до цього.

На цю ж тему:

07.02.2015
Савченко готова припинити голодування лише після переведення на територію України − «Батьківщина»

Вона готова розпочати вживання їжі лише після переведення її хоча б у Посольство України в Росії − Крулько далі
XS
SM
MD
LG