Доступність посилання

ТОП новини

Гривня у плаванні: кому скрутно, а кому вигідно


©Shutterstock
©Shutterstock

Національна валюта впродовж року подешевшала щодо долара втричі

Київ – 10 лютого голова Нацбанку Валерія Гонтарева звітуватиме у профільному комітеті Верховної Ради про основні кроки з реформування банківської системи. Девальвація гривні призводить до падіння економіки та зубожіння населення. Водночас частина аналітиків констатують, що певним чином від здешевлення національної валюти виграють експортери. Найбільшою ж небезпекою вважають те, що в результаті зовнішні запозичення та імпортний газ для неї подорожчали приблизно втричі від початку року.

Підприємець із Вінничини Наталія Байделюк втрачає покупців у своїй мережі магазинів одягу упродовж останнього місяця, як вона каже – через знецінення гривні. Відтак її бізнес змушений працювати не на повну силу, констатує Наталія Байделюк.

«Я маю свої магазини одягу, продукцію для яких закуповую в Туреччині, Китаї та інших країнах, де валюта зовсім інша. Оскільки гривня впала (люди збідніли, і майже не купують одягу), ми тепер винні великі гроші, яких не заробили. Довелося звільнити багатьох працівників, бо не маю змоги виплатити їм зарплатню», – сказала Наталія Байделюк.

Потерпають не лише підприємці, а й пересічні громадяни. Так київська студентка Марія Брушніцька жаліється, що девальвація зруйнувала її плани на літо. Марія планувала бюджетну подорож до Німеччини, але її прибутки та заощадження у гривні, на які вона розраховувала – знецінилися.

Упродовж року гривня подешевшала відносно долара приблизно втричі, інфляція ж (підвищення цін у гривні) – сягнула 24,9%, повідомляють в Нацбанку України. Про негативний вплив здешевлення гривні порівняно з іншими валютами та відносно до споживчого кошика говорять і у Верховній Раді.

Негативні наслідки девальвації української валюти озвучив Радіо Свобода депутат від «Блоку Петра Порошенка», член фінансового комітету парламенту Павло Різаненко.

Доларові зобов’язання зростають утричі, а то й учетверо, якщо рахувати в гривні. Тимчасово виграють від ситуації експортери, які отримають більший прибуток, але це короткочасний ефект
Павло Різаненко

«Девальвація впливає погано. Доларові зобов’язання зростають утричі, а то й учетверо, якщо рахувати в гривні. Тимчасово виграють від ситуації експортери, які отримають більший прибуток, але це короткочасний ефект. Знецінення гривні підштовхує інфляцію. Значну частину товарів ми імпортуємо причому це здебільшого критичний імпорт, який важко замінити. Імпорт дорожчає. До прикладу, газ, який ми рік тому Україна купувала за умови восьми гривень за долар. Порахуйте, наскільки нині зросла ціна блакитного палива у гривнях», – підсумовує депутат.

Нині долар в обмінниках можна купити не менш ніж за 24-25 гривень, при чому пересічні українці в соцмережах вважають причинами стрибка на валютному ринку не лише військові дії на сході, а й скуповування долара на ринку, і навіть емісію гривні, яка, на їхню думку, зараз відбувається. Водночас, наразі закон досить жорстко регламентує друк нової грошової маси: він дозволений лише в окремих випадків, зокрема для підтримки бюджету «Нафтогазу».

Падіння гривні завдає найбільшої шкоди внутрішньому ринку, спонукаючи підвищення цін на ньому, констатує економіст, колишній віце-прем’єр Володимир Лановий.

Споживач стає біднішим, зменшуються і можливості для інвестицій, в порівнянні з тим, які вони були раніше
Володимир Лановий

«Споживач стає біднішим, зменшуються і можливості для інвестицій, в порівнянні з тим, які вони були раніше. Якщо планували (громадяни або підприємці) інвестувати в обладнання, техніку, автотранспорт – їхні плани руйнуються, бо ці товари дорожчають. Через відсутність внутрішніх інвестицій не зростає економіка, відбувається падіння виробництва», – пояснює Володимир Лановий Радіо Свобода.

Позитив від девальвації мають експортери та власники гривневих кредитів

Водночас, частина експертів говорить і про деякі позитивні наслідки того, що долар став коштувати 25 гривень. Серед них і економіст Олександр Жолудь, який наголошує, що НБУ не «запустив» девальвацію, як про це говорять у ЗМІ, а лише легалізував реальний обмінний курс, який був упродовж останніх тижнів.

Програють ті, хто має запозичення у твердій валюті, виграють – власники гривневих кредитів
Олександр Жолудь

«Це не так одномоментне ослаблення гривні, як легалізація її реального курсу. Девальвація, а вона є досить високою, триває впродовж останніх місяців. НБУ просто відмовився від практики валютних торгів й «індикативного курсу», а відпустив офіційний курс у вільне плавання. Це поліпшує умови банкам та імпортерам, які раніше частково купували валюту на неофіційному ринку через дефіцит її на міжбанку, а тепер купують офіційно. На економіку в цілому таке коливання курсу впливає нейтрально: окремі бізнеси виграють, окремі – програють. Так, експортери дещо збільшують свій прибуток, бо собівартість товару вимірюється у гривні, а продають його в доларах. Програють ті, хто має запозичення у твердій валюті, виграють – власники гривневих кредитів», – сказав Олександр Жолудь.

Економіст визнає, що прості громадяни потерпають від інфляції, яка останнім часом прискорилася. Однак він пояснює її загальною ситуацією в економіці та на валютному ринку, а не рішенням Нацбанку підвищити офіційний курс гривні до існуючого ринкового. Подальшу ж «поведінку» гривні Олександр Жолудь та інші експерти ставлять у залежність від перебігу конфлікту на сході України, від отримання допомоги МВФ та від перебігу реформ в Україні.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG