Доступність посилання

ТОП новини

Рішення ради директорів МВФ про кредит Україні очікують упродовж 4 тижнів


МВФ погодив з Україною програму допомоги
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

Рада директорів Міжнародного валютного фонду може затвердити рішення про початок фінансування України за новою програмою на суму 17,5 мільярда доларів протягом чотирьох найближчих тижнів, повідомив глава місії МВФ в Україні Микола Георгієв.

Тоді ж, за його словами, визначать і розмір першого траншу. «Після цього уряд України розпочне реалізацію попередніх заходів», – сказав він сьогодні в Києві.

У фонді наголошують, що допомога не обмежиться вказаною сумою, зокрема й тому, що фінансовими донорами українських реформ цього року зголосилися виступити ЄБРР, Світовий банк, США та інші держави.

Раніше сьогодні стало відомо, що МВФ погодив з Україною програму допомоги: 17,5 мільярдів доларів Україна отримає упродовж найближчих чотирьох років.

Як заявили керівники НБУ і Мінфіну, кошти мають поповнити держрезерв і піти на реформи, зокрема на компенсації малозабезпеченим від підвищення тарифів, на бездефіцитний бюджет «Нафтогазу» і на підвищення інвестиційної привабливості України.

Голова правління Нацбанку України Валерія Гонтарєва зауважила, що МВФ та українська сторона погодили і суму кредиту, і реформи, на які він витрачатиметься.

«Ми реанімуватимемо банківську систему, зокрема, посилиться відповідальність банків за те, як вони надають кредити. Ми збільшимо золотовалютні резерви України, і паралельно збережемо гнучкий курс гривні. Резерви – близько 6 мільярдів доларів, це дуже мало, за рік збільшимо щонайменше до 17 мільярдів», – обіцяє Гонтарева.

Міністр фінансів України Наталія Яресько озвучила ті реформи, на які витрачатимуться кошти МВФ. «Це реформа енергетичного сектору, зокрема мінімізація дефіциту «Нафтогазу», в тому числі завдяки підвищенню тарифів. Це підвищення малозабезпеченим компенсує держава за допомогою МВФ, для чого Україна збільшить дефіцит бюджету до 4,6% на період поетапного підвищення цін на енергоносії. «Нафтогаз» стане самоокупним до 2017 року. Відбудеться скорочення державних установ, і пенсійна реформа: на першому етапі це зменшення спецпенсій, оптимізація пенсійного фонду. Під час реформ Україна матиме кошти для захисту малозабезпечених», –підсумовує міністр фінансів.

За її словами, попередньою умовою для отримання першого траншу кредиту МВФ є технічні зміни до бюджету України, які змінять його дефіцит та участь у його формуванні Нацбанку. Перебіг конфлікту на сході, за словами Яресько, на рішення МВФ «не вплине і не може вплинути». Більше того, за словами міністра фінансів, Україна звернулася і вже отримала попередню згоду донорів профінансувати відновлення Донбасу після завершення бойових дій.

Раніше міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що Україна розраховує на погодження МВФ нової кредитної програми й очікує на отримання першого траншу до кінця лютого.

XS
SM
MD
LG