Доступність посилання

ТОП новини

G7: у разі порушення мінських домовленостей будуть вжиті заходи


Лідери «Групи семи» заявляють, що нова угода про припинення вогню на Донбасі пропонує мирне врегулювання конфлікту, і погрожують вжити заходів, якщо ці домовленості будуть порушені.

У спільній заяві, опублікованій у п’ятницю, 13 лютого, йдеться про те, що лідери G7 занепокоєні ситуацією на сході України, зокрема, бойовими діями у районі Дебальцева напередодні 15 лютого, коли має вступити у силу режим припинення вогню.

«Всі сторони мають утримуватися найближчими днями від бойових дій, що дасть початок режиму припинення вогню», – мовиться у заяві.

До складу G7 входять США, Японія, Німеччина, Великобританія, Франція, Італія і Канада; в роботі групи також бере участь керівництво Євросоюзу.

Дебальцево є стратегічно важливим містом між Донецьком та Луганськом, які наразі контролюють сепаратисти.

У п’ятницю, 13 лютого, речниця Державного департаменту США Джен Псакі заявила, що Росія розгорнула свою система протиповітряної оборони побіля Дебальцева разом із «великою кількістю артилерії та реактивними системами залпового вогню».

13 лютого заступник міністра оборони Петро Мехед заявляє, що на Донбасі присутні близько 10 тисяч російських військовослужбовців, і їхня кількість продовжує збільшуватися.

Усі докази, наявні в України й країн Заходу, які свідчать про введення з Росії на Донбас важких озброєнь і військовослужбовців Збройних сил Росії, Москва відкидає.

На зустрічі в Мінську лідери України, Росії, Німеччини і Франції домовилися про припинення вогню на Донбасі з 15 лютого. Крім того, від лінії зіткнення має бути відведене важке озброєння.Сьогодні глава МЗС Павло Клімкін зазначив, що часові рамки виведення іноземних формувань зі сходу України ще не визначені. Обстріли й бойові дії на Донбасі тривають.

XS
SM
MD
LG