Доступність посилання

ТОП новини

Злом сайту Нацгвардії і дезінформація ЗМІ Росії про «Правий сектор»


Як змінювалась одна і та сама «новина» на сайті Національної гвардії України із 14 по 15 лютого

Два батальйони «Правого сектору» не збираються дотримуватись перемир’я на Донбасі – таку дезінформацію учора розповсюдила низка російських ЗМІ. «Заява» Дмитра Яроша, яку вони цитували, виявилась фейком. Цю дезінформацію спростували як у Національній гвардії, так і сам Ярош.

15 лютого російські телеканали LifeNews, Russia Today та інші прокремлівські ЗМІ поширили інформацію, що начебто два батальйони «Правого сектору» продовжують наступ під Дебальцевим. Російські медіа заявили, що бійці «Правого сектору» не збираються дотримуватись перемир’я. Деякі російські канали навіть зазначили, що пізніше, таке повідомлення зникло, зокрема російський «1 канал».

«Приблизно в той же час, коли з боку українських сил зазвучали нові залпи, на сайті Національної гвардії було розміщено повідомлення голови забороненої в нашій країні екстремістської організації «Правий сектор». Дмитро Ярош заявив, що, принаймні, два батальйони продовжують вести бойові дії в районі Дебальцева, і навіть успішно. Цей текст був доступний кілька годин, після чого просто зник з сайту, а в штабі силової операції заявили, що повідомлення нібито фальшиве, і виклали його хакери, щоб скомпрометувати Київ. Втім, про намір ігнорувати перемир’я Ярош заявляв ще до його початку, і відповідний текст і раніше доступний на його сторінці в соціальних мережах».

Згадувана буцімто заява Дмитра Яроша з’явилась на офіційному сайті Національної гвардії України і одразу ж викликала підозру в інтернет-користувачів. По-перше, «Правий сектор» не має стосунку до Національної гвардії. По-друге, бійців цього добровольчого корпусу немає поблизу Дебальцева.

Якщо скористатись Google кеш, то копія сторінки станом на 14 лютого зі стрічкою новин, вказує на те, що цей запис опубліковано 14 лютого. Пізніше, дату публікації цього ж повідомлення змінили на 15 лютого.

Окрім того, якщо порівняти посилання матеріалів, то можна зробити висновок: раніше, той самий матеріал мав заголовок: «У бій вступили танкісти Нацгвардії».

(Окрім того, якщо порівняти посилання матеріалів, то можна зробити висновок: раніше, той самий матеріал мав заголовок: «У бій вступили танкісти Нацгвардії»)

Окрім того, таку інформацію спростували у групі Національної гвардії України у соцмережах.

«Внаслідок злому на сайті було розміщено матеріали, що загони Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» на чолі з Дмитром Ярошем нібито будуть продовжувати наступ, незважаючи на перемир’я. Ця інформація не відповідає дійсності. Про злом свідчать наступні факти: змінювалась дата опублікованого матеріалу, матеріал перекладався з російської поспіхом через програму «Перекладач Google». Формат самого повідомлення не відповідає стандарту сайту», – йдеться у повідомленні.

«Безумовно виконує («Правий сектор») всі вказівки, які дає верховний головнокомандувач. Безумовно, ми будемо дотримуватися мирного плану, якщо всі сепаратисти, які «лізуть» на територію незалежної суверенної України з боку Російської Федерації, припинять вогонь, то ми будемо чекати і дивитися, чим це закінчитися», – прокоментував в ефірі каналу «112 Україна» прес-секретар «Правого сектору» Андрій Скоропадський.

12.02.2015
Журналістка «1+1» розповіла, що було перед «гавканням» LifeNews

За словами Ольги Кошеленко, в агресивності російські колеги звинуватили спочатку українських журналістів далі
11.02.2015
Вигадки бойовиків «ДНР» щодо обстрілу Краматорська

В угрупованні «ДНР» тепер запевняють, що не мають «Смерчів» далі
11.02.2015
Фейки від каналу «Россия-24»: про «нову концепцію патріотичного виховання в Україні»

Російський канал використав фейкове зображення і знову згадав про «дітей, яких готують до війни» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG