Доступність посилання

ТОП новини

Перемирʼя немає. Наївно вірити у домовленості з Росією – експерт


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Натомість у ЄС вважають: «режим тиші» триває, «за винятком кількох інцидентів»

Нові мінські угоди не працюють і не можуть працювати через позицію Росії у цьому конфлікті, вважають військові експерти. Вівторок, 17 лютого, попередньо обговорювався як день імплементації другого пункту нових домовленостей, досягнутих у білоруській столиці, а саме – відведення сторонами важкого озброєння. Але українська сторона вже визнає: не може цього зробити, бо бойовики не дотримуються основного пункту мінської угоди – режиму припинення вогню.

Відведення важкого озброєння очікували від українських військових і проросійських сепаратистів у вівторок в уряді Німеччини, одного з медіаторів переговорів українського і російського керівництва у Мінську. Українська сторона натомість наголошує: бойовики порушують «режим тиші», тож виконання другого пункту мінського плану поки неможливе.

«Умовою для відведення важкого озброєння від лінії зіткнення є виконання першого пункту мінських домовленостей, а це – припинення вогню, – зазначив речник АТО Андрій Лисенко. – Ми підготували відповідні майданчики, і робота щодо відведення важких озброєнь і техніки від лінії розмежування проведені. Тобто ми готові до цього, але спершу має бути припинення вогню. На жаль, поки що воно не відбулося».

Щонайменше 38 обстрілів із боку проросійських бойовиків за минулу добу – реальність другого дня так званого перемирʼя. Канонада лунала неподалік Донецька, під обстріл потрапили і населені пункти Луганщини, зокрема Попасна. Але найгарячіше – поблизу Дебальцева.

Сепаратисти стверджують: українські військові стріляють першими. «У районі Дебальцева українські силовики відкривають вогонь по всьому, – заявив представник угруповання «ДНР» Едуард Басурін. – Їхня мета – усе живе: ополченці, журналісти, співробітники ОБСЄ. Бачачи людину чи машину, без розбору починають стріляти».

Водночас самі ж бойовики не пустили до Дебальцева представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ: ті вже другий день поспіль намагаються зафіксувати, що відбувається у цій «гарячій точці».

«Котла» нема, як і перемир'я – день на позиціях поблизу Дебальцева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Путін працює на знищення України – експерт

По суті, ніякого перемирʼя немає, каже у коментарі Радіо Свобода військовий експерт Ігор Козій. Він сумнівається у життєздатності нових мінських домовленостей і вважає, що поки що від них виграли лише бойовики.

Береться тайм-аут для того, щоб або під час нього, або під час укладання угоди встигнути захопити ще більшу частину території
Ігор Козій

«Береться тайм-аут для того, щоб або під час нього, або під час укладання угоди встигнути захопити ще більшу частину території, сподіваючись на те, що Збройні сили України зупиняться. Це звичайний тактичний обман», – каже він.

Військовий експерт вважає, що Росія не дотримуватиметься лютневих угод так само, як не дотримувалася попередніх. «На другий же день після домовленості було заявлено прес-секретарем президента Росії, що вони не є підписантами, а виступають гарантами. Немає «режиму тиші», його просто немає. Треба бути дуже наївним, щоб сподіватися, що якісь домовленості з Росією відбудуться», – наголошує Ігор Козій.

Агресія триватиме доти, доки Путін не доб’ється своєї стратегічної мети – знищення держави Україна
Ігор Козій

«Агресія триватиме доти, доки Путін не доб’ється своєї стратегічної мети – знищення держави Україна, – додає експерт. – Єдине, що спрацює, єдине, над чим ми повинні сьогодні працювати – це над зміцненням обороноздатності держави. Ми приречені, як держава Ізраїль, жити поруч із агресором».

Стрілянина має припинитися – Брюссель

Тим часом речниця верховного комісара ЄС Майя Коціянчич заявила, що, на думку Брюсселя, «режим тиші» дотримується – «за винятком кількох інцидентів».

Режиму припинення вогню переважно дотримуються, за винятком кількох інцидентів. Припинення вогню – це припинення вогню, стрілянина має припинитися
Майя Коціянчич

«За даними від спостерігачів на місці, з інших джерел, виглядає так, що режиму припинення вогню переважно дотримуються, за винятком кількох інцидентів, – сказала речниця Федеріки Моґеріні. – Ми наголошуємо, що режим припинення вогню має працювати у повну силу. Тобто припинення вогню – це припинення вогню, стрілянина має припинитися».

У ЄС, де у понеділок оприлюднили оновлений список санкцій через агресію Росії проти України, нагадують, що розглядають шляхи посилення тиску на Кремль у разі чергового загострення ситуації. Не затягувати з обмежувальними заходами проти Росії уже закликав Брюссель міністр закордонних справ Литви Лінас Лінккявічус.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG