Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: іде брутальний наступ на мінські домовленості


Міністерство закордонних справ заявило у вівторок із приводу ухвалення резолюції Ради безпеки ООН щодо становища на сході України, що «всі держави світу є свідками брутального наступу на мінські домовленості.

«Скориставшись дотриманням українською стороною режиму припинення вогню, терористи за підтримки Росії нарощують наступальну операцію в районі Дебальцевого. Російська сторона послідовно блокує виконання місією СММ ОБСЄ свого мандату щодо моніторингу ситуації. Продовжується постачання Росією зброї на територію України», – мовиться в заяві.

«На цьому тлі верхом цинізму виглядає внесення такого проекту резолюції саме Російською Федерацією, яка грубо порушує свої зобов’язання за мінськими домовленостями», – наголосили в МЗС.

При цьому в Україні вітають одностайне схвалення резолюції Ради безпеки, а також її невідкладну реакцію, коли там іще до голосування за резолюцію висловили в окремій заяві стурбованість невпинними атаками на Дебальцеве, мовиться в заяві МЗС.

Міністерство також закликає міжнародне співтовариство вжити «всіх заходів для забезпечення негайного і повного припинення вогню та безумовної імплементації Росією та контрольованими нею терористами Мінського протоколу від 5 вересня 2014 р., Мінського Меморандуму від 19 вересня 2014 р. і Мінського «Комплексу заходів» від 12 лютого 2015 р.», заявили в Києві.

У вівторок Рада безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію, яка висловлює підтримку черговим мінським домовленостям від 12 лютого і закликає виконати їх повністю, включно з усеохопним припиненням вогню. Крім того, в резолюції підтверджено «повну повагу до суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України» і висловлено «глибоке занепокоєння з приводу трагічних подій і насильства у східних регіонах України».

Під час обговорення резолюції, серед іншого, представник США Саманта Павер назвала «щонайменше іронічним» те, що проект резолюції про мир на сході України подала саме Росія, і вона ж, за її словами, «підтримує масований наступ» в Україні.

Раніше у вівторок Рада безпеки ООН ухвалила також заяву для преси, в якій висловила особливе занепокоєння становищем біля Дебальцева й закликала негайно припинити бойові дії і забезпечити доступ туди спостерігачам ОБСЄ, які перевірили б виконання мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG