Доступність посилання

ТОП новини

Псакі образила українців – експерт про «опосередковану війну»


Джен Псакі
Джен Псакі

Адріан Каратницький вважає, що у Вашингтоні іде боротьба між Конгресом та Адміністрацією Обами щодо озброєння України

Після Дебальцевого Путін на деякий час, ймовірно, заспокоїться. Якщо це станеться – не чекайте від ООН та ЄС рівшень на підтримку України. Світові лідери радітимуть будь-якому миру. Про це «Голосу Америки» розповів експерт Атлантичної Ради Адріан Каратницький. Утім це не означає, що прихильники озброєння України складуть руки, запевнив експерт.

Принаймні, на найближчий час перемир’я вигідне обом сторонам, каже американський експерт. Путін хоче консолідувати вже набуте на міжнародному рівні, Київ – врятувати економіку та відновити військові сили.

«Порошенку перемир’я потрібне, бо склалася складна для армії ситуація. Треба відновлювати військо і готуватися до отримання військової допомоги від Заходу. А Путін хоче короткотермінової угоди, бо у Росії проблеми з економікою. До того, ж він думає, що замирення ситуації може розпалити суперечку у Європі з приводу подальшого збереження санкцій. І, нарешті, він добре знає, на який рівень вийшла дискусія про надання Україні зброї», – говорить Адріан Каратницький.

Якщо ж перемир’я зірветься – немає гарантій, що Україна отримає зброю від Європи чи від США. Каратницький каже: європейці просто бояться надавати Україні будь-яку зброю. Натомість у США ситуація інша: Конгрес – усіма руками «за», а адміністрація Обами – з усіх сил опирається. Каратницький каже: вчорашня заява речниці Державного департаменту США Джен Псакі, мовляв, «опосередкована війна» США з Росією не допоможе ні Україні, ні світові – ілюстрація внутрішньої боротьби у Вашингтоні.

«З Конгресу на Обаму чиниться величезний тиск «за» озброєння України, якщо Мінськ-2 провлиться. Але подивимось на слова Джен Псакі. Немає в Україні ніяких ставлеників, через яких США вели б опосередковану війну з Росією. Якщо – хтось вважає, що будь-яка допомога демократичній країні в озбороні є початком опосередкованої війни, то це просто значить, що щоразу, коли недемократичний агресор атакує демократичну країну, то США не повинні втручатись», – зауважує експерт.

Каратницький додає: слова Псакі – образа українцям. Але, як показує історія, навіть якби йшлося про опосередковану війну, США виграли б її у Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG