Доступність посилання

ТОП новини

Чи принесуть миротворці мир на Донбас?


Порошенко наполягає на залученні до врегулювання українсько-російського конфлікту поліційної місії ЄС, без участі російських вояків

Київ – Україна проситиме ООН та ЄС залучити миротворчу місію для врегулювання українсько-російського конфлікту на Донбасі, заявив за підсумками засідання РНБО президент Петро Порошенко. Однак росіян з-поміж миротворців не буде й не може бути, оскільки Росія є стороною цього конфлікту, підсумовує Порошенко. Експерти вбачають у такому сценарії й позитиви, й негативи для України, сепаратисти й російська влада – категорично проти цього.

Росія як країна-агресор не може і не буде брати участі в миротворчій операції на Донбасі, заявив сьогодні президент України Петро Порошенко. За його словами, Україна не погодиться на формат миротворчої місії, який може мати загрозу легалізувати багатотисячний російський військовий контингент, який, за даними українських вояків, повітряної розвідки НАТО, лідерів Великобританії, Литви та США, діє на українському Донбасі.

«Нам таких миротворців вже «вистачає», – додав Петро Порошенко.

Вчора під його головуванням Рада національної безпеки та оборони вирішила звернутися до Організації Об’єднаних Націй із проханням направити в Україну миротворчу місію, яка діятиме відповідно до мандату Ради безпеки ООН. Порошенко повідомив, що це рішення вже опрацювали апарат РНБО та уряд, і що найкращим форматом є поліційна місія Євросоюзу з мандатом ООН.

«Ми обговорюємо питання запрошення в Україну миротворчої місії ООН. Як найкращий для нас формат ми бачимо поліційну місію Євросоюзу. Ми розпочинаємо офіційну роботу: звернення до наших партнерів, консультації, які зможуть забезпечити мир», – заявив президент.

Порошенко наголосив, що такі дії будуть найкращим виходом у ситуації, коли миру не дотримуються «ні Росія, ні ті, кого вона підтримує».

«Ми хочемо миру. Але не боїмося воювати» – Пашинський

У парламентській більшості таку президентську ініціативу оцінили схвально, однак без великого оптимізму.

Мир настане тоді, коли ми озброїмо армію до зубів, реорганізуємо її, щоб Путін зрозумів, що подальші наступи безперспективні
Сергій Пашинський

Зокрема, депутат від «Народного фронту», голова комітету Верховної ради з національної безпеки та оборони Сергій Пашинський в ефірі Радіо Свобода заявив: «Росія визнана державою–агресором, її військ в якості миротворців не буде. Я підтримую цей крок (запросити миротворчу місію ЄС). Ми хочемо миру. Але ми маємо усвідомити, що війна на цьому не припиниться. Мир настане тоді, коли ми озброїмо армію до зубів, реорганізуємо її, щоб Путін зрозумів, що подальші наступи безперспективні».

Раніше на введені міжнародних миротворців за участі російських військ на Схід України наполягали лідери проросійських збройних угруповань «ДНР» та «ЛНР». Нині ж, після заяви Порошенка про неприпустимість участі в такій місії російських миротворців, риторика сепаратистів та Російської Федерації різко змінилася. Так, один із ватажків угруповання «ДНР» Денис Пушилін і представник Росії в ООН Віталій Чуркін заявили, що запрошення миротворців, зокрема, на російсько-український кордон, буде порушенням мінських домовленостей. Так, Пушилін обіцяє оскаржувати рішення поставити європейських миротворців на українсько-російському кордоні й на лінії розмежування.

Подібну заяву зробив у четвер і представник МЗС Росії Олександр Лукашевич.

«Деталі цієї ініціативи нам не відомі, так само як мандат та цілі такої місії з дотримання миру. Ми виходимо з того, що врегулювання має відбуватися на основі концепції Мінських угод», – заявив російський дипломат.

Водночас на порушення цих угод російськими силами та бойовиками під час атак на місто Дебальцеве та селище Широкине офіційний Кремль ніяк не відреагував.

Українські ж експерти вбачають у можливій поліційній місії ЄС як позитиви, так і негативи для України. Так, політтехнолог Тарас Березовець у соцмережах висловлює сумнів, що введення миротворців на Донбас здатне вирішити ситуацію в короткостроковій перспективі.

«Ключова проблема з появою «блакитних касок» полягає в тому, що це завжди означає нездатність конкретної держави забезпечити державний суверенітет на своїй території. Ключове значення також має, хто видає мандат на перебування миротворців. Так, статут ООН передбачає розгортання операцій з підтримання миру… Чи видасть такий мандат постійний член Ради безпеки ООН Російська Федерація? Відповідь на це питання дала маріонетка Кремля, «голова Народної ради ДНР» Андрій Пургін: «Якщо нам і потрібні миротворці, то це миротворці РФ», – написав аналітик у соцмережах.

​Водночас Березовець досить схвально відгукнувся про можливість введення поліційної місії ЄС у ролі миротворців, припустивши, що їхній успіх – «справа честі Олланда та Меркель».

Однозначний «плюс» – «фіксація» лінії зіткнення – експерт

Депутат від «Народного фронту», лідер групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук, зі свого боку, заявляє, що однозначний «плюс» від подібного рішення – надія на «фіксацію» лінії зіткнення сторін і все ж таки припинення вогню.

Мінус від можливої миротворчої місії – гарантоване «заморожування» конфлікту
Дмитро Тимчук

«Мінус від можливої миротворчої місії – гарантоване «заморожування» конфлікту. Тобто, для України – прощай, Донбас, на невизначений термін», – додає депутат. Водночас він вважає такий сценарій не найгіршим варіантом в умовах, коли український Генштаб, на його думку, «протягом багатьох місяців так і не навчився воювати».

Так само неоднозначно оцінює перспективу введення миротворців на Донбас співдиректор програм із міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

«Єдиний плюс, який я бачу: ця ініціатива дає Україні змогу вкотре продемонструвати свої наміри з мирного врегулювання конфлікту. Але маю сумніви в реалістичності такої ініціативи. До того ж, треба розуміти мандат місії. Миротворці зазвичай розводять ворогуючі сторони , щоб вони поступово приходили до взаєморозуміння і політичного розв’язання конфлікту. Якщо ж таке розв’язання нереалістичне, місія не буде ефективною», – заявив аналітик Радіо Свобода.

Раніше частина українських експертів та військових журналістів застерігали українську владу від сценарію введення миротворців. Оскільки, на їхню думку, в такому випадку Росія – як член Радбезу ООН може пролобіювати участь у місії своїх сил або ж просто оголосити свій військовий контингент на Донбасі «миротворцями».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG