Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина називає необґрунтованим прохання Греції щодо фінансової допомоги


Німеччина, яка є по суті головним кредитором Греції, назвала в четвер необґрунтованим прохання Афін про позику на шестимісячний термін, але відмовитися від суворих реформ.

Як мовиться в заяві Міністерства фінансів Німеччини, прохання Греції по суті передбачає тимчасове фінансування без виконання суворих вимог програми міжнародної фінансової допомоги.

Європейська комісія натомість назвала позитивним запит Греції, який Афіни подали в четвер після кількох тижнів безуспішних переговорів із міжнародними кредиторами і єврогрупою – міністрами фінансів країн, що, як і Греція, використовують євро.

У п’ятницю єврогрупа має провести позачергове засідання, щоб обговорити прохання Греції.

Кредитори і єврогрупа вимагають, щоб Греція до кінця тижня попросила продовження нині чинної домовленості про допомогу, нинішній термін якої збігає цього місяця. Афіни домагаються отримати тимчасове фінансування на 4–6 місяців без суворих вимог, які містить чинна домовленість, щоб протягом цього часу спробувати домовитися про нову програму допомоги, теж без суворих умов.

При цьому обидві сторони визнають, що без зовнішнього фінансування на Грецію, найімовірніше, чекає дефолт, а відтак і вимушений вихід із зони обігу євро, що було б вельми болісно для обох сторін.

Нині чинні умови надання Греції допомоги від Європейської комісії, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду загалом на 240 мільярдів євро, яка має врятувати країну від глибокої бюджетної і боргової кризи, вимагають від Афін суворих заходів заощадження і радикальних економічних реформ. Ці заходи призвели до зниження рівня життя багатьох греків, і на хвилі такого соціального невдоволення до влади прийшов нинішній популістський уряд Греції, який пообіцяв відкинути міжнародні вимоги.

XS
SM
MD
LG