Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про протидію російській загрозі


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 25 січня про заходи протидії російській загрозі та проявам тероризму, підтримуваним Росією.

Згідно з рішенням РНБО, уряду доручено невідкладно вжити заходів щодо надання допомоги постраждалим від терористичних актів на території Донецької та Луганської областей, зокрема мирним жителям міста Маріуполя.

Кабміну такождоручено розробити низку законопроектів, зокрема щодо встановлення кримінальної відповідальності за злочини проти людяності.

Уряду доручено ужити за участю Нацради з питань телебачення і радіомовлення невідкладних заходів щодо припинення російської інформаційної агресії, здійснюваної з використанням іноземних та вітчизняних засобів масової інформації.

Також Кабмін має разом із місцевими держадміністраціями у двотижневий строк визначити і забезпечити облаштування місць для тимчасового розміщення людей, евакуйованих з окремих територій Донецької, Луганської областей.

РНБО також запропонував генеральному прокурору України вжити заходів для визнання так званих «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями, розпочати процедуру звернення до Гаазького трибуналу.

Крім того, в цьому рішенні РНБО «запропонував Національній комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, за участю підприємства «Енергоринок» вжити заходів щодо вилучення з розрахунків на ринку електроенергії підприємств, що виробляють електричну енергію на тимчасово неконтрольованій території».

Рішення РНБО було ухвалене після обстрілу східних житлових кварталів Маріуполя 24 січня. Тоді внаслідок загинули 30 людей, майже 100 були поранені. Обстріл, як визначила спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ вівся з території, підконтрольної угрупованню «ДНР».

XS
SM
MD
LG