Доступність посилання

ТОП новини

Очікую на атаку танків, а в мене забирають «Рапіри» – комбат про відведення зброї


Член моніторингової місії ОБСЄ біля українських військовослужбовців. Село Парасковіївка, поблизу Артемівська, 26 лютого 2015 року
Член моніторингової місії ОБСЄ біля українських військовослужбовців. Село Парасковіївка, поблизу Артемівська, 26 лютого 2015 року

У Генштабі заявляють про відведення зброї. Бійці з передової остерігаються атак бойовиків

Київ – Український Генштаб заявив про початок відведення важкого озброєння від лінії розмежування. Йдеться про артилерійські системи калібром понад сто міліметрів. Це один із пунктів, що передбачений мінськими домовленостями. Військові з передової засуджують такі дії командування і застерігають від можливих атак з боку бойовиків, якщо зброю таки відведуть від лінії фронту. Водночас, представники спостережної місії ОБСЄ, попри заяви обох сторін, вказують на те, що поки не отримали достатніх даних, щоб говорити про виконання досягнутих 12 лютого домовленостей.

За умовами мінського договору артилерія, калібром понад сто міліметрів, має бути відведена на рівну відстань обома сторонами так, щоб в результаті утворилась вільна зона завширшки 50 кілометрів. Ракетні системи залпового вогню мають залишити 70-кілометрову зону, і 140 кілометрів – для такого далекобійного озброєння, як «Точка У», «Ураган», «Смерч» і «Торнадо-С».

Ситуація в зоні конфлікту, за словами спікерів АТО, стабілізується і трапляються лише поодинокі обстріли з боку сепаратистів. Відтак, від четверга 100-міліметрові гармати почали відводити на 25 кілометрів уздовж всієї лінії фронту.

Українські військові розпочали відведення важкого озброєння в зоні АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00


Бійці на передовій засуджують таке рішення командування. Зокрема, як розповів командир 5-го батальйону Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» з позивним «Чорний», бої в селищі Піски, де зараз тримає оборону підрозділ, не припинились. А відведення гармат залишає бійців беззахисними перед можливими атаками бойовиків.

У нас забирають озброєння – комбат «Правого сектору»

Це передова. Від мене менш як за кілометр – Донецьк. Там нічого не помінялось. Навпаки, туди закинули ще один батальйон
комбат «Правого сектору»

«Це передова. Від мене менш як за кілометр – Донецьк. Там нічого не помінялось. Навпаки, туди закинули ще один батальйон. А ці мудаки забирають у нас все озброєння. Я завтра чекаю атаку танків, а в мене «Рапіри» позабирали. І хто буде відповідати з цих людей? Вони потім просто скажуть – ми виконали домовленості і відвели. От і весь розклад», – заявив комбат «Правого сектору» .

Юрій Касьянов
Юрій Касьянов

Лідер бойовиків угруповання ДНР Олександр Захарченко заявляє, що сепаратисти виконують зобов’язання і забирають техніку, а от українські військові навпаки – нарощують сили, щоб атакувати їхні позиції. Протилежною інформацією володіє волонтер Юрій Касьянов, який разом із військовими займається аеророзвідкою на передовій.

За його словами зараз значна частина сил бойовиків йдуть на ротацію, та у короткострокову відпустку. Рух техніки, за словами волонтера, відбувається на показ, натомість нові колони перетинають російсько-український кордон і заходять в зайняті бойовиками міста.

Наступ бойовиків можливий через два тижні – Касьянов

«Ми бачимо, що суперник починає передислокацію військ, поставку парку озброєнь і готується до нових наступальних операцій. Коли вони будуть проводитись? Я думаю, приблизно через два тижні, коли підсохнуть поля, коли відбудеться ротація особового складу, коли буде зручний момент для завдання удару», – пояснив волонтер Юрій Касьянов.

Нам потрібно знати, яке важке озброєння є у сторін, де знаходиться – повна інвентаризація
Майкл Боцюрків

За відведенням зброї з зоні конфлікту стежить ОБСЄ. Речник моніторингової місії Майкл Боцюрків заявив, що рух техніки таки відбувається. Однак, говорити про виконання умов мінських домовленостей поки зарано, адже сторони досі не надали необхідної інформації. Речник відмовився називати, хто саме поки ігнорує їхні вимоги, але назвав три необхідні умови, які повинні бути дотримані.

Члени моніторингової місії ОБСЄ біля українських військовослужбовців. Село Парасковіївка, поблизу Артемівська, 26 лютого 2015 року
Члени моніторингової місії ОБСЄ біля українських військовослужбовців. Село Парасковіївка, поблизу Артемівська, 26 лютого 2015 року

«Нам потрібно знати, яке важке озброєння є у сторін, де знаходиться це важке озброєння – повна інвентаризація. Нам треба знати які маршрути та коридори будуть використані для відведення. І третє – нам треба знати, де вони будуть розміщуватися після того, як їх відведуть» – заявив Боцюрків.

За інформацією штабу АТО за минулу ніч в зоні конфлікту не зафіксовано жодного обстрілу.


На цю ж тему:

26.02.2015
Сам двох росіян лікував, були і військові у «відпустках» – хірург з Артемівська

«Всі ці курси долара – дрібні неприємності в порівнянні з мінометом або з залповою артилерією» – інтерв'ю з хірургом, який перейшов на бік України з «ДНР» далі
26.02.2015
Вийти без втрат було не реально – хірург про Дебальцеве

Репортаж про медиків Національної гвардії України, які працювали в Дебальцевому, – тих, хто вижив, і тих, хто загинув далі
25.02.2015
Обстрілів менше, найгарячіше – під Широкином

Маріупольці занепокоєні інформацією про можливий наступ сепаратистів далі
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG