Доступність посилання

ТОП новини

Світ підтримує Надію Савченко. Живий блог

Станом на 1 березня ув'язнена в Росії українська льотчиця Надія Савченко голодувала 79-й день. Понад два тижні вона відмовляється від ін’єкцій глюкози. Її стан погіршується

У Запоріжжі підтримали Савченко і вшанували Нємцова

Близько сотні активістів у неділю, 1 березня, зібралися на площі біля Запорізької облради на флеш-моб на підтримку Надії Савченко. Вони намалювали крейдою на бетонних плитах велике серце і, ставши по його краях, скандували «Надія є», «Свободу Надії» тощо.

Запоріжці також вшанували хвилиною мовчання пам’ять убитого російського опозиціонера Бориса Нємцова, принесли портрет політика, свічки і квіти – їх залишили біля знаку Героям революції.

«Коли ми готували цю акцію (на підтримку Савченко – ред.), відбулася страшна подія – загинула людина, яка підтримувала Україну, яка була десь у душі українцем, тому ми не можемо не вшанувати Бориса Нємцова. Це та людина, яка справді підтримувала нас», – зазначила один з організаторів заходу Юлія Кривенко.

Канадський посол в Україні Роман Ващук відреагував на затримання у Москві депутата Верховної Ради Олексія Гончаренко: "Затримання ще одного українського депутата після Савченко не є способом розрядити напруженість. Звільніть депутатів Ради".

Акція на підтримку Надії Савченко та вшанування пам'яті Бориса Нємцова розпочалася в Лондоні. На плакатах напис: "Нємцова вбили, Савченко вбивають".

Учасники ходи пам’яті Нємцова в Москві скандують "Свободу Надії Савченко"

У Москві учасники жалобної ходи пам’яті Бориса Нємцова серед інших гасел скандують "Свободу Надії Савченко". Про це з російської столиці повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Як чути з онлайн-трансляцій, які проводять Радіо Свобода, телеканал "Дождь" та інші засоби інформації, люди також вигукують "Ні війні", "Росія без Путіна" та інші гасла.

За офіційними даними, які наводить московська міліція, на момент офіційного початку ходи через рамки металодетекторів на Слов’янській площі в центрі російської столиці пройшли сім тисяч людей. Самі організатори акції наводять цифри від 20 до 50 тисяч учасників.

Телеканал "Дождь" повідомляє, що ще близько тисячі людей чекають своєї черги перед рамками металодетекторів на Слов’янській площі, хоча пропуск людей розпочався ще о 14:00 за Москвою (це 13:00 за Києвом).

Фото Надії

Сьогодні в Україні та світі відбуваються акції на підтримку української льотчиці Надії Савченко, яку у червні 2014 року захопили в полон на Луганщині бойовики угруповання «ЛНР», що визнане в Україні терористичним. Невдовзі її перевезли до Росії, де її звинуватили у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон ще до їхньої смерті. 13 грудня 2014 року Надія Савченко оголосила голодування і продовжує його дотепер. Низка міжнародних організацій, держав, світових політиків вимагають від влади Росії негайно звільнити Надію Савченко, життя якої під загрозою.​

Twitter "Маршу Весни" повідомляє, що чоловіка з українським прапором було затримано під час ходи вшанування Бориса Нємцова.

У Маріуполі біля 200 активістів спалили картонну труну з портретом російського президента Володимира Путіна. Потім демонстранти молилися за здоров'я Надії Савченко та просили її припинити голодування, повідомляє сайт міста Маріуполь 0629.com.ua.

Марш "Волю Надії Савченко!" відбувається на акції вшанування пам'яті Бориса Нємцова.

Акція солідарності з Надією Савченко, а також вшанування пам'яті Бориса Нємцова відбувається у Варшаві.

"Путін! Звільни Надію Савченко! Цього хотів Борис!"

Сестра Надії Савченко, Віра, виказала своє сподівання, що молебень у Києві підтримає Надію у в'язниці.

"Повірте, вона її чує. Це та колосальна енергія, яка дає людині змогу жити навіть на 79-му дні голодування", - сказала Віра кореспонденту "Укрінформ".

Жінка на протесті у Москві: "Нємцова вбили, Савченко вбивають".

Російський телеканал "РенТВ" повідомляє, що Надію Савченко тепер перебуває під посиленою охороною через неправдиві повідомлення про її смерть у засобах масової інформації.

Демонстрант у Москві: "Я - Нємцов, я - Савченко, я - Навальний".

Учасники московського маршу тримають фотографію Надії Савченко.

Більше фотографій із Софіївської площі. Серед присутніх члени партії "Батьківщина", зокрема, Юлія Тимошенко.

Фотожурналіст Володимир Шуваєв опублікував світлину батьків Надії Савченко на молебні в Києві.

Адвокат Савченко Марк Фейгін долучився до демонстрантів у Москві.

5 канал веде трансляцію наживо з Софіївської площі, де моляться "За Україну, за мир, за Надію".

Канадський посол в Україні Роман Ващук твітить заклик Канади звільнити Савченко, згідно з умовами Мінських домовленостей, які вимагають звільнення всіх незаконно затриманих в'язнів.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG