Доступність посилання

ТОП новини

Світ підтримує Надію Савченко. Живий блог

Станом на 1 березня ув'язнена в Росії українська льотчиця Надія Савченко голодувала 79-й день. Понад два тижні вона відмовляється від ін’єкцій глюкози. Її стан погіршується

На цьому ми завершуємо живий блог Радіо Свобода про світові акції на підтримку української льотчиці Надії Савченко, яку в Росії звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі, а також незаконному перетину кордону. На знак протесту Савченко голодує вже 79-й день.

За подальшим розвитком подій слідкуйте на нашому сайті. Дякуємо, що були з нами!

Помолімося.

Кияни масово помолились за Надію Савченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

В Одесі звільнення української льотчиці вимагали біля Генерального консульства Російської Федерації.

Акція на підтримку Надії Савченко у французькому Тулузі.

Голова делегації України в ПАРЄ вимагає звільнення Гончаренка та Савченко

Голова делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи, віце-президент ПАРЄ, народний депутат Володимир Арʼєв ("Блок Петра Порошенка") вимагає від російської влади негайно звільнити українського парламентаря Олексія Гончаренка. Відповідне звернення оприлюднене на сторінці Арʼєва у Facebook.

"Арешт Гончаренка у день підтримки іншого незаконно арештованого депутата і делегата в ПАРЄ Надії Савченко під час жалобної ходи по-звірячому вбитого російського опозиційного політика Бориса Нємцова – верх цинізму і свавілля", – вважає народний депутат.

Він також закликав генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Яґланда і президента ПАРЄ Анн Брассер "зробити все можливе для звільнення Гончаренка і Савченко".

Сестра Надії Савченко, Віра, опублікувала фото подарунків, які діти зробили для ув'язненої льотчиці.

Зараз у центрі Мадрида дві дівчини вимагають звільнення Савченко.

Українці у Сіднеї вимагали звільнити Савченко та вшанували пам’ять Нємцова

​Близько 70 українців із Сіднея, Ньюкасла та Літгоу зібралися на одній із центральних пішохідних вулиць міста, щоб привернути увагу австралійців до незаконного викрадення та ув'язнення льотчиці.

Як розповіла Радіо Свобода організаторка акції Галина Альохіна, учасники отримали білі стрічки на чоло з написом #freeSavchenko. Перехожим роздали понад півтори тисячі листівок із розповіддю про Надію Савченко та її голодування у російській в’язниці. Водночас організатори збирали підписи під петицією до австралійського уряду, щоб той ужив термінових заходів на захист та звільнення української льотчиці. Щоб взяти участь в акції на підтримку Надії Савченко, декілька австралійців проїхали понад 300 кілометрів.

Активісти Парижа вийшли на площу Шатле для підтримки Надії Савченко.

У Херсоні провели акції на підтримку Савченко та пам’яті Нємцова

Серед учасників – активісти місцевого Євромайдану, представники органів влади, депутати місцевих рад від демократичних політсил, духовенство.

Священики відслужили молебень за здоров’я Надії Савченко та херсонського священика Української православної церкви Київського патріархату Ігоря Петренка, який разом із волонтерами, яких він супроводжував, потрапив у полон до бойовиків угруповання "ДНР".

Помолилися херсонці і за упокій душі Бориса Нємцова. Активісти і політики у своїх виступах зазначили, що вбивство Нємцова стало "точкою неповернення", після якої "немає жодних сумнівів у злочинній сутності режиму Володимира Путіна".

Тим часом, адвокатів Савченко, а тепер вже й Гончаренка, не пускають до затриманого сьогодні в Москві українського депутата. Адвокати роблять власні висновки.

Марк Фейгін заявив, що Кремль вирішив не лише вбивати своїх опонентів, але й забирати інозмених депутатів.

Микола Полозов написав, що уряд Росії "має за мету" взяти в заручники всіх делегатів ПАРЄ від України.

Російський публіцист Станіслав Белковський у прямому ефірі телеканалу "Дождь": "Савченко - справжній античний герой. Вона йде на смерть. Вона солдат".

Журналіст Алек Лан: "Якщо хтось зняв активістів за звільненя Савченко, які співали гімн України, їх точно назвуть п'ятою колонною".

Німецький політик, член Європарламенту Манфред Вебер виказав свою "вимогу" негайно звільнити українську льотцчицю Надію Савченко у Twitter.

Активісти Берліна назвали площу біля російського посольства "Площа Савченко".

Посол із особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба: "Савченко та Гончаренко - обидва члени українського парламенту та ПАРЄ назаконно затримані Росією. Світ має діяти".

Гіркі російські жарти: "Так коли вони звинуватять Савченко у вбивстві Нємцова?"

Варшава сьогодні підтримує Надію Савченко.

Американське посольство у Варшаві: "Російске затримання та ставлення до пані Савченко є неприйнятним".

Львів’яни закликали Надію Савченко припинити голодування

Кількадесят львів’ян зібралися у неділю, 1 березня, на площі Ринок і біля пам’ятника Шевченкові, щоб висловити підтримку льотчиці Надії Савченко.

На мітингу під гаслом «Волю Надії» активісти жіночих громадських організацій Львова закликали Савченко припинити голодування.

Львів’яни закликали Надію Савченко припинити голодування
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін, можливо, буде захищати ще одного українського депутата, якого затрмали в Москві, Олексія Гончаренка.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG