Доступність посилання

ТОП новини

ЄС шукатиме шляхів узгодження політики сусідства з Росією – документ


©Shutterstock
©Shutterstock

Реформа Європейської політики сусідства(ЄСП) має бути спрямована на оновлення співпраці не лише з країнами-сусідами, але й «сусідами сусідів», зокрема Росією. Про це йдеться в спільному консультаційному документі ЄС щодо нової ЄПС, презентованому сьогодні в Брюсселі верховним представником ЄС із зовнішніх справ Федерікою Моґеріні та єврокомісарам з питань ЄПС Йоганнесом Ганом.

«Немає такої політики ЄС, яка б була спрямована на конфронтацію. Європейська політика спрямована лише на співпрацю. Двері до співпраці завжди відкриті, зокрема й для Росії. Але вона має поважати міжнародні правила», – заявила очільниця європейської дипломатії.

Вона наголосила, що співпраця з «сусідами сусідів» – це ефективний підхід у глобалізованому світі.

Водночас, за її словами, ЄС хоче бути впевнений, що не лише Україна, а і решта його сусідів, які мають тісні відносини з Росією, будуть спроможними розвивати своє партнерство з Євросоюзом.

У презентованому документі йдеться також про те, що ЄС має вирішити, що має бути зроблене для того, щоб домогтися більшої узгодженості між європейською політикою сусідства та відносинами ЄС із Росією.

Також в Євросоюзі мають намір вивчити нові формати відносин з тими країнами-сусідами, які не розглядають угоди про асоціацію як фінальну стадію своєї політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС. До кінця жовтня – початку листопада поточного року ЄС має підготувати фінальний документ щодо реформи ЄПС.

XS
SM
MD
LG