Доступність посилання

ТОП новини

Остання записка Нємцова була про смерть росіян на Донбасі (світова преса)


Мітинг у пам’ять про Бориса Нємцова, Петербург, 1 березня 2015 року
Мітинг у пам’ять про Бориса Нємцова, Петербург, 1 березня 2015 року

Опозиціонер боявся сказати слова вголос, тому написав їх на папері

В останній записці перед своїм вбивством російський опозиціонер Борис Нємцов написав про російських десантників, які повідомили йому про вбитих в Україні товаришів, пише Reuters. Про стіну мовчання у справі російських бійців на Донбасі пише й газета Financial Times. Деякі російські волонтери їдуть на Донбас через почуття патріотизму, інші – в пошуках пригод, повідомляє AFP.

Ексклюзивні нотатки вбитого російського опозиціонера Бориса Нємцова про смерть російських солдатів на території України для міжнародної агенції новин Reuters публікують журналістки Дар’я Корсунська та Ґабріела Башинська. «Можливо, це останнє, що Нємцов написав у своєму житті, – наспіх написані блакитною ручкою слова на звичайному білому папері А4», – пишуть журналістки. За їхніми словами, Нємцов використовував папір і ручку, бо побоювався, що до його електронних записів могла б дістатися державна розвідка.

«Деякі десантники з Іванова контактували зі мною. 17 вбитих, гроші їм не заплатили, але наразі вони бояться говорити», – написано в записці. Помічниця Нємцова Ольга Шоріна показала Reuters цей аркуш. За її словами, опозиціонер боявся сказати ці слова вголос і вирішив натомість, на всяк випадок, написати їх на папері.

«Підтвердити автентичність записки з незалежних джерел не було можливо», – зазначають журналістки.

Reuters: «Ексклюзив: Наспіх написана записка вказує на те, що Нємцов розслідував російські смерті в Україні»

Перед своєю смертю Нємцов збирався опублікувати – під заголовком «Путін і війна» – докази про участь російської армії у війні на Сході України. За словами Шоріної, опозиціонер збирався видрукувати один мільйон копій свого звіту.

Колега Нємцова, Ілля Яшин, заявив, що спробує опублікувати цей звіт протягом наступного місяця. Однак, наскільки відомо Шоріній, Нємцов встиг лише записати зміст документу. «Вона сказала, що, готуючи попередні звіти, Нємцов зберігав основну частину інформації у голові та диктував їй текст тоді, коли був готовий», – пишуть журналістки.

Про те, як важко подолати стіну мовчання у справі загиблих в Україні росіян, пишуть і журналісти британської газети Financial Times Кетрін Гілл і Ніл Баклі. Чим більше журналісти повідомляють про участь російських солдатів у бойових діях на Донбасі, тим ретельніше Кремль намагається замаскувати свої сліди, пишуть журналісти.

Військових намагаються вербувати рівномірно по всій країні, щоб запобігти пліткам і співпраці між солдатськими сім’ями, а поранених невеликими групами надсилають до військових госпіталів, де вони перебувають в ізольованих палатах, повідомляють журналісти. «Сім’ї тих, чиї тіла повертаються в мішках, підписують – в обмін на гроші – зобов’язання не розголошувати жодної інформації. Тим, хто просить медичні записи, кажуть, що це «комерційна таємниця» страхової компанії», – написано в статті.

Однак, інформація про російських бійців в Україні все ж таки просочується в ЗМІ. Правозахисниця Олена Васильєва розповіла Financial Times, що, за її підрахунками, з початку війни в Україні загинуло до 5000 російських військових.

France 24: «Патріотизм, пригоди приваблюють російських волонтерів в українському конфлікті»

Міжнародна агенція новин AFP пише, що деякі росіяни долучаються до війни через почуття патріотизму, інші – через жагу до пригод. У Санкт-Петербурзі націоналістична організація «Імперський легіон» надає необхідне тренування та підготовку волонтерам, які бажають воювати на боці сепаратистів в Україні.

Розповідаючи про загиблого на Донбасі товариша, 25-річнй Євгеній Маркін каже: «Він не міг вчинити інакше, у той час, як росіян на Донбасі вбивають». Сам Маркін, схоже, має таку саму думку стосовно конфлікту в Україні. «Коли моя мати почула, що я їду, вона розплакалася. Але коли я пояснив, чому їду, мої батьки мене благословили», – розповів він AFP.

Однак, не всі російські волонтери їдуть в Україну з ідеологічних причин, як, наприклад, 19-річний Віталій. «Все дуже просто, війна – це чоловіча справа. Адреналін також непоганий», – сказав він, показуючи відео боїв у Донецькому аеропорті, які він зняв на власний мобільний телефон.

Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах
Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах

На тему вивезення до Росії «вантажу-200»:

Російські військові гинуть на сході України у великій кількості – НАТО

Україні протистоять 130 тисяч озброєних людей у гібридній війні

Шлозберг про вбитих вояків Росії на Донбасі і страх Путіна

Росія приховує загибель росіян в Україні, підміняючи документи загиблих − СБУ

Солдати Росії розкривають правду про війну Путіна проти України (світова преса)

Російських солдатів змушують їхати на Донбас – Лев Шлосберг

Військові Росії вперше увійшли в Україну як Червоний Хрест (світова преса)

Телебачення Росії не може пояснити обвал рубля і «вантаж-200» з України – помічник держсекретаря США

Росія вже втратила на Донбасі більше солдатів, ніж США в Іраку за 12 років (світова преса)

Росія: у Ростові 250 призовників відмовилися їхати воювати на Донбас

Державна таємниця Росії. Загиблі на Донбасі російські десантники

Аеропорт Донецька намагалися взяти до дня народження Путіна – правозахисниця

На Донбасі воює 75% «ополченців» із Росії – друг 18-річного загиблого юнака

Втрати російської армії на Донбасі сягають до 4360 осіб – правозахисниця

У Росії в СІЗО помістили 73-річну правозахисницю, яка розслідувала справи про загибель солдатів

Російські вояки на Донбасі. Наказано брехати

Зниклі безвісти вояки Росії на Донбасі

Місто Росії, яке чекає на труни з Донбасу

Російські вояки повертаються у трунах зі «смертельної відпустки»

У російському Брянську «афганці» проти війни в Україні

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG