Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентують колекцію рідкісних книг Шевченка


У понеділок, 9 березня, у Дніпропетровську, у музеї «Літературне Придніпров’я», відкрилась виставка рідкісних книг та інших експонатів «Пам’яті Великого Кобзаря» і відбувся День відкритих дверей, присвячений дню народження Тараса Шевченка.

Як розповіли музейники, наразі заклад презентує цілу колекцію «Кобзарів» із зібрання дніпропетровського філософа, професора Анатолія Фоменка, яку він передав до музею майже 16 років тому.

Колекція налічує 350 книжок з творами Тараса Шевченка і видань, присвячених його життю та творчості, майже 600 листівок з портретами Кобзаря, репродукціями його живописних та графічних творів, листівки, створені за сюжетами його віршів, значки, медалі та марки.

Цінними експонатами колекції фахівці називають раритетні видання творів поета: прижиттєвий шевченківський «Кобзар», виданий 1860 року завдяки меценатству відомого українського садівника Платона Семиренка, «Кобзар» празького видання 1876 року, книга «Поезії Т.Г. Шевченка, заборонені в Росії», яка побачила світ в Женеві 1890 року.

«Серед безцінних видань ХХ століття – «Кобзар» 1931 року з ілюстраціями Василя Седляра, репресованого в сталінські часи, а також «Кобзар» в трьох книжечках, видрукуваних 1947 року українцями в Західній Німеччині в таборі для переміщених осіб, зі словами на обкладинці «На чужині», – розповідають у музеї.

Крім того, музейники словами згадують дарувальника, колишнього власника колекції Анатолія Фоменка.

У 1943 році, коли юнаком Фоменко пішов до війська, він узяв з собою із домівки найбільшу реліквію – «Маленький Кобзар», надрукований 1917 року й куплений ним під час окупації на ринку міста Артемівська. Після війни, ставши інвалідом і навчаючись на філософському факультеті Київського університету, майбутній професор попри обмежені студентські статки вже почав збирати свою Шевченкіану. Свою колекцію Фоменко поповнював усе своє життя.

XS
SM
MD
LG