Доступність посилання

ТОП новини

В уряді відбудуться ротації після отримання грошей МВФ? (Огляд преси)


До травня українці побачать інший Кабмін – оглядачі

Сьогодні Міжнародний валютний фонд оголосить рішення про виділення Україні першого траншу за оновленою програмою. В уряді очікують на позитивну звістку. І подають її як чи не ключовий успіх, який допоможе стабілізувати ситуацію в країні. Однак, як переконують експерти газети «День», кредит МВФ – це сигнал для приватних інвесторів, що в країні відбуваються реформи, тому з нею є сенс працювати. Але часто така співпраця призводить не до очікуваних системних реформ, а до проїдання кредитів, а звідси – до подальшої девальвації економіки. Про те, як цього уникнути, йдеться в статті «Олігархічний лад розвалює державу».

Тільки-но гроші МВФ зайдуть в Україну, в уряді зміниться 7-9 міністрів. В групі ризику, за інформацією експертів газети «День», – міністр інфраструктури Андрій Пивоваров, віце-прем’єр за квотою Радикальної партії Валерій Вощевський, міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин. З іншими прогнозами видання знайомить в статті «Антикризові ротації».

До травня українці побачать розгромлений Кабмін, стверджує в «Газеті по-українськи» політолог Віктор Небоженко. Він переконує, що президент і прем’єр-міністр обережно готуються до змін, бо вони пов’язані більшістю у парламенті. Та про переформатування не може бути й мови, доки МВФ не переведе Україні останню копійку. Жоден чиновник банку не виділить гроші, якщо знатиме, що йдуть сварки за Кабмін.

Утім, інший експерт «Газети по-українськи» політолог Володимир Фесенко вважає, що розмови про масштабні відставки перебільшені. Вони підкидаються Росією та зацікавленими в розбурхуванні ситуації олігархами. Можлива заміна двох-трьох міністрів, але не зараз. Це станеться не раніше середини березня, або й пізніше. Можуть замінити міністрів, що опинилися в епіцентрі скандалів і конфліктів.

Реалізація Мінських угод зрушила з мертвої точки, і в Україні з'явився шанс на реальний мир, зазначає газета «Сегодня». І хоча бойовики порушують режим тиші та використовують артилерію, обстрілів стало набагато менше. Розширення місії ОБСЄ допоможе зміцнити перемир’я. Ймовірність зриву відносного перемир'я велика, але шанс зберегти його є, вважають експерти газети. Реальним мир стане тільки тоді, коли збройні угруповання «ДНР» і «ЛНР» почнуть всерйоз ставитися до виконання Мінських угод і виводити озброєння, а не ховати його. Зараз же потрібен допуск ОБСЄ до бойовиків, і експерт вважає доцільним на цей час призупинити відведення українського озброєння.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG