Доступність посилання

ТОП новини

У Криму сьогодні судять активістів з акції пам’яті Шевченка


«На моє запитання, де написано, що прапор України заборонений на території Російської Федерації, суддя сказала, що це вона вичитала в Інтернеті» – підсудний активіст

Андрій Колокольцев

Кримські активісти Леонід Кузьмін, Олександр Кравченко і Вільдар Шукурджієв, затримані за використання української символіки під час акції в Сімферополі, можуть бути оштрафовані на великі суми. Найближчим часом суд винесе їм вирок. Спостерігачі вважають, що жодних підстав для переслідування людей немає.

У вівторок, 10 березня, Залізничний райсуд Сімферополя розпочав розгляд справи про адміністративне правопорушення, вчинене трьома кримськими активістами, яких затримали напередодні співробітники поліції і згодом, після складання протоколу, відпустили.

Леоніда Кузьміна, Вільдара Шукурджиєва та Олександра Кравченка, яких затримали 9 березня після акції в парку Гагаріна, звинувачують в «порушенні встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування» (п. 2 ст. 20 Кодексу про адміністративні правопорушення Російської Федерації).

Ця стаття передбачає адміністративний штраф для громадян у розмірі від двадцяти тисяч до тридцяти тисяч рублів, або обов'язкові роботи на період до п'ятдесяти годин, або адміністративний арешт на термін до десяти діб. Фактичною причиною затримання стало використання учасниками під час заходу української символіки: жовто-синіх прапорів і стрічок.

«Я добре знаю Крим, куди я поїду в свої роки?»

Зранку перед судом на вулиці Хромченка в Сімферополі зібралися кілька однодумців проукраїнських активістів. Одна з них, пенсіонерка Наталія Габова, 30 років пропрацювала інженером-геодезистом. Вона прийшла підтримати хлопців, одягнувши жовто-синій светр, до її сумки була прикріплена стрічка у цих же кольорах. Таким чином жінка висловлює свою громадянську позицію.

«Співробітникам правоохоронних органів не сподобалися стрічечки – за це хлопців і затримали. Я прийшла сьогодні зі стрічкою, може їм (поліцейським – ред.) це теж на сподобається», – ділиться думками пані Наталія з кореспондентом «Крим.Реалії». У декількох метрах від жінки стоїть автомобіль, в якому сидять співробітники поліції.

Я не боюся, ходила і буду ходити з українською символікою. У радянському паспорті, який я зберігаю дотепер, у графі національність зазначено, що я – українка

Габова зізнається, що, незважаючи на тиск з боку силовиків, вона не буде зраджувати своїм принципам. «Я не боюся, ходила і буду ходити з українською символікою. У мене мама – українка, тато з Росії. У радянському паспорті, який я зберігаю дотепер, у графі національність зазначено, що я – українка. Я – за Україну!» – підкреслює вона.

Жінка також не приховує, що взяла російський паспорт, оскільки це потрібно для отримання медичних послуг. «Я в тому віці, коли не можу обійтися без медицини, мало що», – пояснює вона.

На завершення нашої розмови пані Наталія зізнається, що залишати Крим не планує. «Я тут народилася, виросла, відучилася, працювала. Я добре знаю Крим, куди я поїду в свої роки?» – пояснює вона.

Віддана команда не пускати

Засідання Залізничного райсуду Сімферополя у вівторок розпочалося з півторагодинним запізненням. Перед цим соратники затриманих напередодні активістів, а також кілька журналістів кримських і зарубіжних ЗМІ спробували потрапити до зали суду. Але поліцейський, що чергував на вході, відмовився пускати кого-небудь, крім безпосередніх учасників процесу.

Будівля Залізничного суду Сімферополя
Будівля Залізничного суду Сімферополя

Свою відмову співробітник правоохоронних органів мотивував тим, що у нього відсутнє розпорядження судді. На заперечення журналістів, що засідання відкрите, і кожен охочий може бути присутнім усередині, поліцейський також відповів відмовою.

«Ви хоч десять телекамер тут поставте, я вас все одно не пропущу», – наголосив чоловік у формі, звертаючись до журналістів.

Деякий час представники ЗМІ перебували перед пропускним контролем, що ставало причиною словесних перепалок між журналістами та співробітниками органів внутрішніх справ. Пізніше журналісти вийшли на вулицю. При цьому працівники у канцелярії Залізничного суду відмовилися брати клопотання від знімальних груп з проханням дозволити вести відеозапис процесу в залі засідання. Підставою стало те, що у журналістів відсутні довіреності від телекомпаній, які вони представляють.

Шукурджієв: Нехай вибачаться

Засідання під головуванням судді Наталії Уржумової відбувалося в закритому режимі. Процес тривав не більше години. Після закінчення його учасники розповіли «Крим.Реалії» подробиці.

На моє запитання, де написано, що прапор України заборонений на території Російської Федерації, суддя сказала, що це вона вичитала в Інтернеті
Вільдар Шукурджієв

За словами активіста Вільдара Шукурджієва, підозрюваним інкримінують використання української символіки під час акції. «На моє запитання, де написано, що прапор України заборонений на території Російської Федерації, суддя сказала, що це вона вичитала в Інтернеті», – ділиться він, тримаючи в правій руці жовто-синій прапорець з тризубом.

Активісти виходять з будівлі суду
Активісти виходять з будівлі суду

Водночас, за інформацією Шукурджієва, суддя взяла до уваги клопотання підозрюваних про перенесення засідання. «Ми попросили тиждень для ознайомлення з матеріалами справи, але суддя вирішила перенести засідання на добу. Я вважаю, що вона ухвалила справедливе рішення», – зазначив Шукурджієв. За його словами, обставини справи викладені на 5-6 аркушах, тому він сподівається за цей час ознайомитися з ними.

На запитання, який варіант покарання для нього кращий: штраф, арешт чи виправні роботи – Шукурджієв відповів: «Сподіваюся, що буде справедливе рішення. Швидше за все, випишуть штраф, але я готовий і до виправних робіт. А взагалі, мені краще, щоб органи влади переді мною вибачилися, повністю виправдали та дали письмовий припис, що я можу використовувати будь-яку незаборонену символіку на території Російський Федерації, в Криму, – сказав чоловік. – Якщо вони хочуть будувати тут правову державу, треба, щоб вони самі почали жити в рамках Конституції Російської Федерації, а не по-своєму інтерпретували закони».

«Вони нас бояться»

Інший активіст, також затриманий напередодні, Олександр Кравченко, на суд прийшов у вишиванці та з жовто-синьою стрічкою, прив'язаною до кишені куртки. Він сумнівається, що суд ухвалить справедливе рішення.

Олександр Кравченко
Олександр Кравченко

«Я глибоко переконаний, що рішення тут, у суді, не ухвалюється, воно вже десь ухвалене якимось політичним керівництвом, залишилися тільки формальності», – вважає 25-річний Олександр. На його думку, опоненти бояться проукраїнських активістів, тому вживають відповідних заходів.

Вони не впевнені у своїх силах, бояться нас – найменш небезпечних людей, які не бешкетують і захоплюються культурою
Олександр Кравченко

«Вони не впевнені у своїх силах, бояться нас – найменш небезпечних людей, які не бешкетують, захоплюються культурою і чимось позитивним», – сказав Кравченко.

На питання, чи буде він наймати адвоката для захисту своїх інтересів у суді, співрозмовник відповів: «Що ви? Коштів наймати адвоката у мене немає, я – безробітний».

Ще один активіст, організатор акції в парку Гагаріна з нагоди дня народження Шевченка Леонід Кузьмін вважає, що в суді візьме гору здоровий глузд і «безглузді звинувачення, висунуті проти активістів, будуть зняті». «До нас не застосують жодних санкцій: ні адміністративні роботи, ні штраф», – висловив сподівання Леонід.

Активістів з акції пам'яті Шевченка судитимуть 11 березня
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

«Страх Майдану в Криму»

Активіст кримськотатарського руху Заїр Смедляєв, який прийшов до суду підтримати підозрюваних, впевнений, що підстав ні для їх затримання, ні для подальшого судового процесу не було.

«Жодну атрибутику узгоджувати не потрібно. Так, є заборонена атрибутика: нацистська символіка та символіка, що нагадує нацистську – за це треба відповідати. Але в цьому випадку на акції був державний прапор України, який не заборонений. Жовто-сині прапори майорять в ООН, ОБСЄ та інших міжнародних організаціях. Карати організаторів за використання державної символіки неправильно», – сказав Смедляєв у коментарі для «Крим.Реалії».

Тиск з боку силовиків співрозмовник назвав «черговою спробою залякування, щоб люди не збиралися, не говорили про Україну та українських діячів». «У Москві є страх Майдану: раптом з Криму почнеться якась нова хвиля протестів», – додав Смедляєв.

Наступне засідання Залізничного райсуду у справі проукраїнських активістів відбудеться в середу, 11 березня, о 17 годині. При цьому, Кузьміна, Кравченка і Шукурджієва судитимуть окремо.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG