Доступність посилання

ТОП новини

Меркель – за єдині збройні сили Європи


Чи здатен ЄС адекватно реагувати на агресію Росії в Україні?

На саміті ЄС у червні цього року докладніше розглянуть пропозицію голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера створити єдину армію на континенті, щоб адекватно реагувати на загрози будь-якій країні ЄС. Дискусії про необхідність такої структури точаться давно, але вони стали актуальнішими у зв’язку з війною на сході України та діями Росії. Чимало експертів вважають ідею створення цієї армії утопічною, з ними погоджуються деякі члени Євросоюзу. Однак серед прихильників єдиної європейської армії – керівництво найпотужнішої держави ЄС Німеччини.

Німецькі політики та експерти, котрі підтримують створення єдиної європейської армії саме у зв’язку з війною на сході України, переконані – здатність ЄС адекватно реагувати на агресію Росії – тест на ефективність спільноти. ЄС уже зараз може істотно посилити місію ОБСЄ на Донбасі, а також вести окрему безпекову операцію. Тож створення таких Збройних сил, на їхню думку, стане пересторогою для охочих зазіхати на територіальну цілісність чи мир у країнах Євросоюзу або їхніх сусідів. Не згадуючи конфлікт в Україні, висловилася за єдину армію і міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн.

«Дуже добре мати сильну європейську армію для того, аби дати чітко зрозуміти, що ми готові рішуче відстоювати права людини у світі і передовсім захищати мир», – заявила Урсула фон дер Ляєн.

Тест на ефективність

Канцлер Анґела Меркель – теж серед тих, хто підтримує ідею створення єдиної європейської армії. Вона вважає, що Європа потребує «поглибленого співробітництва у цій сфері», заявила заступник офіційного представника уряду Німеччини Крістіане Вірц. Щоправда, Вірц підкреслила, що це – «проект майбутнього», тож із визначенням конкретних термінів його реалізації не варто поспішати.

Голова комітету Бундестагу з оборони, соціал-демократ Ґанс-Петер Бартельс заявив в інтерв»ю радіо Deutschlandfunk, що створенням нової армії слід зайнятися якомога швидше. Він констатував: оборона у Євросоюзі досі організована здебільшого на національному рівні, що призводить до появи дублюючих і неефективних структур. Також утримувати кожній із 28 країн ЄС власну армію стає занадто дорогим задоволенням, що відображається уже на технічному стані Збройних сил.

Про це ж розмірковувала і речник з питань оборони правлячої коаліції Райнер Арнольд: «Ми не можемо більше дозволити собі цього – неефективних оборонних структур. Як і того, що кожний повинен уміти все, а в результаті ми досягли лише посереднього рівня. Натомість ми маємо доповнювати один одного».

Однак загалом серед німецьких політиків, як і в тутешньому суспільстві, немає одностайності щодо створення спільної армії, бо досі не напрацьовано єдиного європейського курсу у сфері зовнішньої політики. Але пропозиція створення спільних Збройних сил змусила замислитися над проблемою безпекової політики Євросоюзу. Адже події на сході України знову поділили Європу. Цього разу не на два ідеологічних блоки, як під час холодної війни, а на дві зони із різним рівнем безпеки. І якщо Європа – це регіон високої стабільності, чиї кордони збігаються з кордонами ЄС і НАТО, то далі починається зона «нестабільності», констатують оглядачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG